Více času na podstatné

Přečerpávací elektrárny v prvním pololetí opět zlomily rekord

20.07.2015 14:31

Trojice přečerpávacích vodních elektráren ČEZ opět překonala svou produkcí v 1. pololetí roku rekordní zápis z loňska. V prvních šesti měsících totiž vyrobily elektrárny Dalešice, Dlouhé stráně a Štěchovice II celkem 664,3 milionů kWh elektřiny, což znamená 17% meziroční růst a pokrytí spotřeby půl milionu domácností.

Podobně jako v posledních letech je příčinou mimo jiné i zvýšené využívání přečerpávacích zdrojů při stabilizaci energetické soustavy ČR, která je často zatěžována produkcí ze zahraničních i domácích obtížně predikovatelných obnovitelných zdrojů.

Historicky nejvyšší pololetní produkci ve výši 664,3 milionů kWh hlásí přečerpávací vodní elektrárny Dalešice, Dlouhé Stráně I a Štěchovice II provozované v rámci společnosti ČEZ, a. s. „V meziročním srovnání jde o 17% nárůst výroby,“ řekl Petr Maralík, ředitel Vodních elektráren ČEZ, a. s. Za rekordními statistikami posledních let opakovaně stojí mimo jiné i fakt, že přečerpávací elektrárny jsou v rámci celé energetické soustavy ČR stále častěji nasazovány k vykrývání výroby, resp. nevýroby z nepredikovatelných obnovitelných zdrojů.

Mezi přečerpávacími elektrárnami ČEZ tradičně dominovaly Dlouhé Stráně I, které za prvních šest měsíců roku vyrobily 390,6 milionů kWh. Následovaly Dalešice s 240,1 miliony kWh a Štěchovice II s 33,6 miliony kWh. Produkce všech tří přečerpávacích elektráren by stačila k pokrytí pololetní spotřeby více než 500tisíc domácností.

Vzhledem k průběžnému zvyšování kapacit obnovitelných zdrojů v blízkém zahraničí (zejména Německo) ale i v České republice - a nutnosti vykrývat jejich kolísavou produkci -  bude důležitost přečerpávacích elektráren v tuzemské energetické soustavě v budoucnu stále stoupat.

 

 

Zdroj: ČEZ