Více času na podstatné

Představitelé nejvýznamnějších evropských energetik diskutovali s českým premiérem

08.04.2014 14:25

Předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministr životního prostředí Richard Brabec se 8. dubna sešli s čelními představiteli evropských energetických společností ČEZ, E.ON, RWE a GDF SUEZ. Cílem společné diskuse mezi představiteli státu a zástupci energetických společností bylo vyslechnutí prezentace neformální tzv. Magrittovy skupiny, do které se firmy sdružily a jakými směry se chce skupina do budoucna ubírat. Představitelé vlády České republiky řešili se zástupci společností aktuální otázky a názory týkající se evropských klimaticko-energetických cílů včetně průmyslové politiky ČR a s tím úzce spojenou zaměstnanost.

Česká vláda prosazuje stejně jako zástupci Skupiny Magritte pouze indikativní cíl v oblasti obnovitelných zdrojů a jeden závazný cíl pro snížení emisí skleníkových plynů, a sice na úrovni 35 %. Energetiky i zástupci průmyslu jsou v tomto ještě ambicióznější a dokáží si představit snížení emisí o 40 % oproti roku 1990. „Stanovení několika protichůdných cílů nepodporuje férovou soutěž mezi jednotlivými nízkoemisními zdroji. Spíše než pro dotace výroby z obnovitelných zdrojů jsme pro podporu výzkumu a vývoje nových technologií,“ říká generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Zároveň by jasně nastavená a jednotná politika měla vést k zabránění fragmentace evropského trhu. „Dobře fungující liberalizovaný trh podporuje soutěživost, energetiky pak mohou efektivněji reagovat na nové výzvy a spotřebitelům jsou zajištěny spolehlivé a bezpečné dodávky elektrické energie,“ doplňuje Martin Herrmann z RWE. 

Shodu nalezli vládní představitelé se šéfy největších evropských energetických firem také v nutnosti reformovat způsob obchodování s povolenkami CO2.

 

 

Zdroj: Vláda ČR, ČEZ