Více času na podstatné

Přeměna švýcarské energetiky je připravena k projednání parlamentem

31.10.2014 13:50

Atominfo.cz - Švýcarská vláda již rozhodla o tom, že žádný ze stávajících pěti jaderných bloků, které vyrábí 40 % švýcarské elektřiny, nebude po skončení své životnosti nahrazen novým blokem. Znamená to, že v roce 2035 v této zemi nebude v provozu žádný jaderný blok. Rozhodnutí vlády přišlo jako reakce na havárii JE Fukušima Dajiči z března 2011 a nerespektuje výsledek referenda z minulého měsíce, v němž se Švýcaři rozhodli pro podporu výstavby nových bloků jako náhrady dosluhujících.

Komise pro přírodní prostředí, územní plánování a energetiku při Národní radě, dolní komoře švýcarského parlamentu, oznámila 28. října, že po ročních jednání dokončila návrh úředního nařízení o přeměně energetiky. Hlasování komise složené z členů různých politických stran dopadlo ve prospěch návrhu nařízení v poměru 14:9 hlasů. První část nové energetické strategie s názvem Energy Strategy 2050 byla předána dolní komoře parlamentu k projednání.

Komise dále hlasovala o iniciativě Strany zelených pro revizi státního ustanovení o odchodu od jaderné energetiky, která chce dosáhnout ukončení provozu posledního švýcarského jaderného reaktoru již v roce 2029. Tuto iniciativu komise zamítla stejně jako její převedení do podoby návrhu úředního nařízení.

Návrh nařízení obsahuje možnost pro provozovatele jaderných elektráren na podání žádosti o prodloužení jejich provozu o dalších deset let. Komise se rozhodla tuto možnost ponechat, ačkoliv někteří její členové požadovali omezení provozu jaderných bloků na 50 nebo 60 let. Malá část komise chtěla možnost na prodloužení provozu odebrat úplně.

Švýcarské jaderné bloky mají v současnosti povolení k provozu na 50 let, což znamená, že prvním uzavřeným blokem bude Beznau-1 v roce 2019. O dva roky později jej bude následovat Beznau-2, čímž dojde ke snížení instalovaného výkonu jaderných elektráren o 730 MWe. Dalších 372 MWe bude ztraceno v roce 2022 po uzavření JE Mühleberg. Největší bloky Gösgen (985 MWe) a Leibstadt (1220 MWe) ukončí svůj provoz v letech 2029 a 2034.

Podle švýcarského ministerstva pro životní prostředí, dopravu, energetiku a telekomunikace bude rozhodnutí švýcarské vlády o tom, že nebudou stavěny nové jaderné bloky, stát tuto zemi 30 miliard franků (přibližně 690 miliard korun) do roku 2050.

 

Zdroj: Atominfo.cz (World Nuclear News)