Více času na podstatné

Přenosovou soustavu pomáhají kontrolovat drony, Britové zas jimi monitorují skládky

28.11.2015 15:36

Tři drony, které si společnost ČEPS pořídila, hlídají stav sítě nejvyššího napětí v celé republice. Díky těmto strojům je možné provádět kontroly bez nutnosti vypínat dané vedení. Doposud bylo nezbytné vždy využívat lezce, kteří vystoupají na stožár a vizuálně ověří, zda jsou všechny prvky bez závad.

Drony jsou používány především v mimořádných situacích, například po poruchové události na vedení, a také při neplánovaných a namátkových kontrolách, třeba k ověření celistvosti provedeného nátěru stožárů. „Naopak se nehodí pro plošné kontroly celého vedení. Také nemohou nahradit mechanické práce, jako je kontrola dotažení matek a šroubů,“ vysvětluje Karel Pícl, ředitel sekce Provoz a údržba. 

Během krátké doby, co společnost ČEPS drony využívá, už odhalily několik závad – poškození ocelových konstrukcí (praskliny, deformace), rozpletení lanového vodiče, znečištění nebo jiné poškození izolátorů.

Na dron se umístí kamera, která snímá průběh letu. S pozemní stanicí je spojená video vysílačem, který slouží pro přenos obrazového výstupu. Dron tak ovládají vždy dva lidé – pilot a operátor, tedy obsluha kamery. Kontrola jednoho stožáru zabere zhruba 10 minut, přičemž na jedno nabití vydrží dron létat maximálně 15 minut.

 

Drony si společnost ČEPS nechala vyvinout na zakázku tak, aby přesně splňovaly požadavky provozovatele přenosové soustavy. Každý dron má povolení k létání od Úřadu pro civilní letectví. Také piloti těchto strojů musejí projít školením. „Vyřízení všech souhlasů k provozování dronů trvalo zhruba rok,“ dodává Pícl.

Pořízení dronů znamená nejen zcela novou možnost jak kontrolovat vedení, ale odrazí se především v bezpečnosti provozu přenosové soustavy. Plnění kritéria N-1 (to znamená, že síť musí být při výpadku jakéhokoli prvku schopna provozu) často neumožňuje vypínat celá vedení. Zapojení bezpilotních systémů nově dovolí provádět prohlídky za plného provozu.

 

Dron monitoruje množství emisí ze skládek

Ve Velké Británii v současné době testují experimentální dron, jenž je vybaven speciálními čidly. Jeho úkolem je sledovat plyny stoupající ze skládek odpadu. V rámci tohoto projektu létal bezpilotní letoun nad 200 britskými skládkami. Právě skládky jsou ve Spojeném království významným zdrojem emisí skleníkových plynů. Podle posledních odhadů každoročně vyprodukují 21 milionů tůn skleníkových plynů. Hlavními činiteli jsou rozkládající se potraviny. Na projektu se podílí výzkumníci z University of Manchester spolu s Agenturou pro životní prostředí (Environment Agency – EA), jejíž ředitel Doug Wilson poukazuje na to, že výzkum byl zahájen z toho důvodu, že je třeba najít jednoduchý způsob, jak bude možné vztáhnout emise ke konkrétnímu místu.