Více času na podstatné

Přerov otevře nový sběrný dvůr s kapacitou 400 tun odpadu ročně

18.08.2014 11:58

Nový, v pořadí už druhý sběrný dvůr bude od středy 20. srpna otevřený v Přerově, který pojme až 400 tun odpadu ročně. Rozšíří se tak místo, kam mohou Přerované ukládat objemnější odpad nejen ze svých domácností, ale i zahrádek. Zřízení přišlo město Přerov na šest milionů korun, z toho čtyři miliony pokryla dotace.

Letitý sběrný dvůr v ulici Na Hrázi tak získal svého mladšího „bratra“ se sídlem v Želatovské ulici. Oba dvory budou mít i stejnou provozní dobu - ve všední dny od 6 do 17 hodin, v sobotu od 8 do 12 a v neděli od 12 do 16 hodin.

„Nový dvůr, situovaný do prostoru někdejších vojenských kasáren, by měl ročně pojmout až 400 tun odpadu. Lidé sem mou přinášet například skříně, gauče, koberce, ale i papír, oděvy, sklo, plasty, kovy a dřevo. Nasbírané odpady budeme následně mechanicky upravovat tak, aby mohly být v co největší míře materiálově využity k dalšímu zpracování,“ uvedl náměstek přerovského primátora Michal Zácha. Zdůraznil, že cílem je vyzískat touto cestou co největší množství dále využitelných druhotných surovin, které jsou v odpadech obsaženy.

„Kromě běžných odpadů z domácnosti sem mohou Přerované přinést třeba i odpad s nebezpečnými vlastnostmi, jako jsou zbytky olejů, nátěrových hmot, zářivek, ledniček, mrazáků a televizorů, znečištěné obaly od různých chemických látek, baterie, akumulátory či léky,“ doplnila Miroslava Švadlenková z Technických služeb města Přerova. Současně pak bude možné tu odložit také biologický odpad - trávu, listí, větve, nepoužitelnou zeleninu a podobně. „Tento odpad bude následně převážen provozovatelem ke zpracování do nové kompostárny v Žeravicích,“ připomněla Miroslava Švadlenková.

Zřízení nového sběrného dvora přišlo město Přerov na šest milionů korun, z toho čtyři miliony pokryla dotace z Operačního programu Životní prostředí.