Více času na podstatné

Příjem žádostí do programu Nová zelená úsporám již zítra!

14.05.2015 12:06

Již zítra, 15. května, přesně v 10.00 hodin začne Státní fond životního prostředí ČR přijímat žádosti o dotaci v letošním pokračování programu Nová zelená úsporám. Letos je v něm pro žadatele připraveno celkem 1,1 miliardy Kč. Peněžní prostředky budou zaměřeny do třech oblastí: rodinné domy, bytové domy (pozor pouze Praha) a na budovy ve vlastnictví veřejného sektoru. Přičemž budovy veřejného sektoru budou zařazeny do programu až v roce 2019. Do roku 2020 by se mělo investovat do energetických úspor 27 mld. korun z aukcí emisních povolenek.

Vzhledem k některým novinkám by měl být program přístupnější především majitelům rodinných domů, mohou například nově dostat příspěvek i na menší energetické úpravy, například výměnu oken, dveří a dílčí zateplení. Podmínkou je snížení spotřeby energie minimálně o 20 procent. Ministerstvo životního prostředí také slibuje, že se výrazně zkrátí lhůty pro vyřizování žádostí na fondu.

Výše dotace může u rodinných domů vzrůst až na 50 procent nákladů, u bytových domů až 20 procent z výdajů. Rodinné domy mohou dostat maximálně pět milionů korun, "bytovky" desetimilionovou dotaci. Další letošní změnou je zavedení tzv. paušálů na metr čtvereční, což by mělo zjednodušit výpočet výše dotace.

Stejně jako v minulých výzvách Nové zelené úsporám je možné zažádat o dotaci před, v průběhu i po dokončení realizace podporovaných opatření vedoucích k úsporám energií. Pokud by ale někdo chtěl zažádat o příspěvek v době, kdy už práce na svém domě dokončil, musí si ověřit, zda tak, jak je provedl, splňují podmínky programu, konkrétně nastavení jednotlivých podporovaných opatření.

 

Ministr životního prostředí R. Brabec: Maximálně 3 týdny bude trvat schválení žádosti, 3 týdny bude mít Fond na kontrolu dokumentace a výpočet výše dotace a 3 týdny pak na vyplacení finančního příspěvku. Předpokladem pro dodržení těchto lhůt je samozřejmě bezchybná žádost i realizace a její doložení dokumentací.

 

Podání žádosti o dotaci bude rychlé a snadné. Stačí vyplnit elektronický formulář na výše zmíněných internetových stránkách NZÚ. Žadatelům, kteří nemají přístup k internetu, mohou s podáním elektronické žádosti pomoci pracovníci na krajských pobočkách Státního fondu životního prostředí ČR. V obou případech je však nutný také vytištěný, vyplněný a podepsaný formulář žádosti o dotaci, který je potřeba spolu s dalšími předepsanými přílohami zaslat nebo osobně doručit do 5 dnů na příslušné krajské pracoviště Fondu. K této žádosti musí zájemce o dotaci také přiložit projektovou dokumentaci navrhovaných opatření a energetické hodnocení.

Z povinných příloh musí žadatelé u bytových i rodinných domů doložit kromě zjednodušené projektové dokumentace a energetického hodnocení také krycí list technických parametrů, popřípadě souhlasné prohlášení ostatních spoluvlastníků nemovitosti a plnou moc (v případě zastoupení jinou osobou). U žádosti o dotaci na bytové domy je místo souhlasného prohlášení spoluvlastníků nemovitosti potřeba doložit usnesení shromáždění SVJ nebo členské schůze BD, včetně prezenční listiny.

Žádosti o dotace Státní fond životního prostředí ČR přijímá elektronicky od 15. května od 10 hodin. Oproti minulým výzvám ubyde povinných dokumentů při podání žádosti, protože některé z nich bude třeba dodat až v okamžiku doložení realizace opatření, tedy až na konci celého procesu. Příjem žádostí skončí 31. října, pokud nebudou vymezené prostředky vyčerpány dříve.


Nová zelená úsporám v roce 2015 v kostce
 
  • V letošním roce bude rozděleno 1,1 mld. korun, z toho 600 milionů na rodinné domy a 500 milionů na bytové domy v Praze.
  • Nově je možné získat příspěvek na menší energetické úpravy, tzv. dílčí opatření s podmínkou snížení tepelné potřeby (energie) o min. 20% (např. okna + dveře + dílčí zateplení).
  • Nově je možné požádat o dotaci i na výměnu elektrického topení za tepelné čerpadlo.
  • Nově je možnost realizovat úsporná opatření i v rodinných domech nad 350 m2.
  • Pokračujeme v jednoduché administrativě programu – méně dokladů, méně ověřených kopií, méně papírování.
  • Rychlejší administrace – 3 týdny na schválení žádosti, 3 týdny na kontrolu dokumentace a výpočet výše dotace, 3 týdny na vyplacení dotace.
  • Nově není třeba použít předepsané seznamy výrobků a firem, ale je potřeba dodržet požadavky na technické parametry.
  • Výše dotace u rodinných domů až 50%, u bytových domů až 20% z výdajů, tzn. až stovky tisíc korun u RD a až milionové částky u BD, max. výše podpory u RD 5 mil. Kč, u BD 10 mil. Kč.
  • Realizace podporovaných opatření v RD nacházejících se v Moravskoslezském a Ústeckém kraji je zvýhodněna zvýšením dotačních částek o 10% (zvýhodnění se nevztahuje na dotaci na zpracování odborného posudku a zajištění technického dozoru stavebníka).
  • Žádosti budou moci žadatelé podávat elektronicky od 15. května do 31. října 2015 do 12h tamtéž.

 

Přílohy:

 

 

Kompletní podmínky najdou žadatelé od 1. dubna 2015 na stránkách https://www.novazelenausporam.cz/

 

 

Související článek:

Nové podmínky programu Nová zelená úsporám (31.3.2015)

Od 1. dubna opět startuje program Nová zelená úsporám (30.3.2015)