Více času na podstatné

Priority ČSSD do voleb: Národní regulátor, změny v kotlíkových dotacích a záložní vrty

17.06.2017 18:31

Česká strana sociálně demokratická dnes představila program pro volby do Poslanecké sněmovny. Volební program pojmenovaný Dobrá země pro život obsahuje i téma životního prostředí. Kvůli suchu chce strana zřídit záložní vrty na podzemní vodu, podpořit zpětné přebírání vodárenských podniků, změnit pravidla pro kotlíkové dotace. ČSSD podporuje také myšlenku zřízení národního regulátora.

ČSSD chce podpořit zpětné přebírání vodárenských podniků do rukou obcí, krajů a státu. Všechna síťová odvětví podrobíme dohledu jednotného regulátora, aby velcí hráči nemohli bez omezení navyšovat ceny podle svých vlastních zájmů, uvádí volební program strany. Jeden národní regulátor má mít vysoké pravomoce.

Tématem pro stranu je i sucho. ČSSD chce usilovat o snížení plýtvání vodou a cíleně chránit podzemní vodu před nadměrným čerpáním a znečišťováním. Nově mají být pořízeny záložní vrty na podzemní vodu pod Státní správou hmotných rezerv.

Jedním  z  nejjednodušších  kroků v oblasti kvality ovzduší je  pro stranu pomoci  přímo  domácnostem,  aby  se  na  znečištění vzduchu nepodílely. ČSSD plánuje změnit programy na výměnu starých neekologických kotlů tak, aby byly ekonomicky dostupné pro  všechny, nejen pro nejbohatší.

Obce a města budou ve spolupráci  se státem podporovat dopravu šetrnou k ovzduší – především nízkoemisní dopravní prostředky, pro které se má připravit potřebné zázemí a veřejné vybavení.

Lidé mají ušetřit peníze pokud budou investovat do energetických úspor. Strana uvádí, že se zaručí, že se stát bude chovat motivačně k těm, kteří se  dobrovolně rozhodnou k úsporám, a nebude zvyšovat náklady na energie lidem s průměrným příjmem. Bude také rozumně podporována domácí výroba elektřiny.

ČSSD stojí za myšlenkou, aby zákon stanovil postupné snižování závislosti České republiky na fosilních palivech.

Sociální demokraté chtějí také prosadit nový přístup k péči o lesy, které budou silnější a odolnější díky návratu k původnímu druhovému složení. Má se změnit i obchodní model státních lesů, aby více odpovídal jejich významu pro přírodu i venkovské oblasti a vedl také k vyšším výnosům pro stát.

V souvislosti s útlumem uhelných elektráren ČSSD podpoří další rozvoj jaderné energetiky, včetně aktuální výstavby nového bloku v JE Dukovany a výhledově  také v JE Temelín. Prostor mají dostat i obnovitelné zdroje tak, kde to bude efektivní.

ČSSD se bude řídit principy udržitelného rozvoje a chce tedy naplňovat čerstvě zpracovanou Agendu 2030. Chce také dodržet právo veřejnosti spolurozhodovat  o využívání krajiny. Nové zábory zemědělské půdy budou minimální, naopak mají být intenzivně využívány bývalé hospodářsky využívané plochy, takzvané brownfieldy.

Z pohledu odpadového hospodářství volební program ČSSD neuvádí žádné konkrétní informace.