Více času na podstatné

Priority Svazu měst a obcí ČR na období let 2013 – 2015 v oblasti životního prostředí a energetiky

01.10.2013 11:32
  1. Svaz bude dále pokračovat v práci na přípravě nové legislativy odpadového hospodářství (zejména zákon o odpadech, zákon o obalech, zákony o výrobcích s ukončenou životností a prováděcí předpisy k nim) v souladu se Strategií rozvoje nakládání s odpady ve městech a obcích ČR a v souladu s evropským právem se zaměřením na snížení množství ukládání odpadů na skládku, rozvoje třídění odpadů a podporou materiálového energetického využití odpadů tak, aby bylo zajištěno dlouhodobě stabilní, sociálně a ekonomicky únosné odpadové hospodářství ve městech a obcí (tj. s minimálním dopadem do rozpočtu domácností).
  2. Svaz bude nadále prosazovat změnu legislativy v oblasti odpadového hospodářství vedoucí k co nejvyšší participaci měst a obcí na udělování povolení ke sběru a výkupu odpadů (např. formou závazného stanoviska) a následné kontrole, neboť se nejedná jen
    o majetek měst a obcí, který je krádeží poškozován, ale potenciálně také o ohrožení lidských životů. Svaz bude dále prosazovat, aby byl zakázán výkup odpadů od fyzických nepodnikajících osob.
  3. Svaz bude podporovat vyhlašování nových a úpravu stávajících vnitrostátních zvláště chráněných území pouze za předpokladu výslovného souhlasu všech dotčených obcí. Dále bude Svaz prosazovat úpravu zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů, tak, aby obsahoval ustanovení, že Národní parky je možné vyhlašovat jen za předpokladu dohody s obcí včetně stanovení výše kompenzace. Souhlas všech obcí nebude vyžadován v případě naplňování mezinárodních závazků na ochranu přírody a krajiny, např. NATURA, pokud bude poskytnuta adekvátní kompenzace.  
  4. Svaz bude v oblasti ochrany ovzduší prosazovat zvýšení pravomocí obcí (v případě statutárních měst členěných na městské obvody či městské části), v řízeních dle stavebního zákona, ve věci povolování všech zdrojů znečišťování ovzduší dle zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, které mají zásadní vliv na kvalitu ovzduší území obce, a ve věci kontroly a řešení těch situací, kdy dochází k překračování zákonných imisních limitů, při stanovování podmínek k umísťování, stavbě a provozu všech zdrojů možného znečišťování ovzduší.
  5. Svaz bude prosazovat úpravu příslušných právních norem tak, aby v případě zřízení veřejně prospěšné stavby nebo zařízení bylo pro obce a města uplatňováno osvobození nebo snížená sazba zákonných poplatků (např. dle zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, dle zákona o lesích). Svaz bude prosazovat, aby nebyly poplatky za vynětí ze zemědělského půdního fondu hrazeny vůbec v případě realizace komunikací pro nemotorovou dopravu, např. cyklostezky.
  6. Svaz bude prosazovat nastavení přijatelných limitů náhrad za omezení práv souvisejících s umístěním dopravní a technické infrastruktury zřizované ve veřejném zájmu (např. vodovody a kanalizace, místní komunikace).
  7. Svaz bude průběžně usilovat o změnu zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů, aby byly ochráněny zájmy obcí a odběratelů. Zejména bude prosazovat, aby tepelné a plynovodní přípojky do 50 metrů byly hrazeny distribučními společnostmi, dále zrušení připojovacích poplatků a poplatků za zřízení přípojky a aby přeložky energetického vedení hradila distribuční společnost v případě, kdy bylo vedení zřízeno bez výslovného souhlasu vlastníka nemovitosti. Bude se zasazovat o narovnání vztahů a zavedení finančních kompenzací mezi majiteli pozemků znehodnocených sítěmi a zařízeními a majiteli těchto sítí.
  8. Svaz bude prosazovat, aby výkupy nebo nájmy plynárenských zařízení ve vlastnictví obcí distribučním společnostem byly prováděny pouze na základě dohody mezi smluvními stranami.
  9. Svaz bude usilovat o to, aby ochranná pásma telekomunikačních vedení byla vymezována pouze v nezbytně nutném rozsahu.
  10. Svaz bude v rámci programu Nová zelená úsporám i dále prosazovat směřování podpory na opatření snižujících energetickou náročnost a další budov v majetku měst a obcí.
  11. V souvislosti s protipovodňovými opatřeními a hospodařením s dešťovými (srážkovými) vodami bude Svaz usilovat o zjednodušení institutu vyvlastnění a procesu územního plánování. Dále bude prosazovat, aby se stát finančně podílel nejen na údržbě již vybudovaných protipovodňových zábran a opravách nádrží, které mají vyrovnávat hladinu vodních toků, ale i na dalších opatřeních, které ovlivňují vodní poměry na území obcí včetně racionálního a udržitelného nakládání se (srážkovými) dešťovými vodami, předcházení nedostatku vody aj. Bude se aktivně zúčastňovat jednání o naplňování smyslu pozemkových úprav v celém jejich rozměru a bude se zasazovat o dodržování a vymáhání zásad správné zemědělské praxe.
  12. Svaz bude prosazovat větší ochranu vodohospodářských staveb sloužících k ochraně obyvatelstva a jejich majetku před živelními událostmi (např. povodně, přívalové deště), zejména těch přírodě blízkého charakteru a v této souvislosti se bude snažit zajistit pro tyto stavby výjimku z nového občanského zákoníku, resp., že tyto stavby nejsou vždy součástí pozemku a vlastnictví k nim bude možné bez ohledu na formu zápisu v katastru nemovitostí oddělit od vlastnictví nemovitosti, na níž je taková stavba umístěna.
  13. Svaz bude prosazovat, aby stát zabezpečil koncepční přístup k zajištění zásobování obyvatelstva pitnou vodou v situacích dlouhotrvajícího sucha.
  14. Svaz bude požadovat po státu dostatečná opatření a kompetence k zabezpečení základních životních potřeb obyvatelstva v souvislosti s živelními pohromami a mimořádnými událostmi (např. povodně, plošný výpadek dodávky energií, požáry, ztráta pramenišť).
  15. Svaz dále bude prosazovat, aby geologickému průzkumu vždy předcházela jednoznačná analýza jeho potřebnosti. V případě, že bude prováděna geologická činnost, ale také osazování zařízení po geologické činnosti (např. podzemní zásobníky plynu, jaderná úložiště apod.) je nezbytné toto ze strany státu kompenzovat, neboť tím dochází k omezování  rozvoje území dané obce. Svaz bude prosazovat povinnost komunikace s obcemi a městy, do jejichž území bude takto zasahováno, a to nejen o rozsahu, ale také o případných kompenzacích. Svaz bude usilovat o to, aby stávající podzemní zásobníky plynu byly zpoplatněny dle objemu, popř. bylo kompenzováno omezení rozvoje dotčeného území.
  16. Svaz bude prosazovat změnu právní úpravy, aby naplňování Plánu obnovy vodovodů a kanalizací mohl provádět namísto obcí dobrovolný svazek obcí, je-li vlastníkem nebo provozovatelem vodohospodářské infrastruktury.
  17. Svaz bude prosazovat aktivity k dořešení problematiky revitalizace území před privatizací hornických společností v Ústeckém a Moravskoslezském kraji tak, aby byly vyčleněny dostatečné finanční prostředky na realizaci těchto činností.
  18. Svaz bude usilovat, aby adekvátní část výnosů z těžby nerostných surovin byla směřována do obcí dotčených těžbou a doprovodnou činností jako kompenzace za omezení rozvoje jejich území.