Více času na podstatné

Připomínky: Novela zákona o posuzování vlivů na životní prostředí

31.03.2014 12:58

PŘIPOMÍNKOVÉ ŘÍZENÍ Ministerstvo životního prostředí (MŽP) poslalo do připomínkového řízení návrh zákona, kterým se mění zákon o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). Předkládaná novela je naplněním legislativních závazků České republiky vůči Evropské unii a zároveň úkolu z programového prohlášení vlády připravit novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí dle evropských standardů. Termín připomínek je stanoven na 29. dubna 2014.

Prioritním cílem předkládaného návrhu je promptní zajištění kompatibility české právní úpravy posuzování vlivů na životní prostředí se směrnicí Evropského parlamentu a Rady 2011/92/EU ze dne 13. prosince 2011 o posuzování vlivů některých veřejných a soukromých záměrů na životní prostředí (tzv. EIA směrnice), a to tak, aby se Česká republika vyvarovala riziku uplatnění finančních postihů při čerpání prostředků z unijních fondů ze strany Evropské komise, což za současné situace reálně hrozí.

MŽP jako gestor EIA směrnice tak v dané situací muselo reagovat na jednoznačný požadavek Komise, aby byl urychleně zahájen legislativní proces vedoucí ke zhojení vytýkaných nedostatků v transpozici směrnice. Předkládaný materiál proto, veden snahou o dosažení kompatibility s unijním právem, zavádí například:

  • závaznost výstupu z procesu EIA ve formě závazného stanoviska,
  • mechanismus k ověření souladu žádosti o vydání povolení k záměru s požadavky uplatněnými v rámci procesu EIA,
  • širší možnost konzultativní účasti dotčené veřejnosti na povolování záměrů, kupř. ve stavebním řízení, současně s možností vstupu do řízení ve fázi po vydání povolení prostřednictvím uplatnění řádného opravného prostředku,
  • možnost soudního přezkumu závěru zjišťovacího řízení v případě, kdy se celý proces EIA nevede,
  • úpravy do stávající konstrukce spojeného procesu EIA s pořizováním regulačního plánu

Přijetí předložené novely může mít pozitivní efekt také na schvalovací proces záměru nového jaderného zdroje v lokalitě Temelín. Z rakouské strany totiž opětovaně zaznívají argumenty, že nelze korektně provést proces EIA k záměru nových bloků elektrárny v situaci, kdy česká právní není v nesouladu s evropským právem.

 

Schéma povolovacího procesu v ČR od 1.1.2015 a podkladové materiály ZDE.

 

 

Související články:

Reakce MŽP na tiskovou zprávu Zeleného kruhu k nové právní úpravě EIA