Více času na podstatné

Připravte se na první výzvy, poslední verze OPŽP ke stažení!

03.04.2015 08:29

OPŽP 9. verze pro EK Na přelomu dubna a května lze očekávat první výzvy v novém programovém období. To se týká i OPŽP patřícího mezi čtyři programy, které jsou z pohledu připravenosti nejdále. Je důležité začít s přípravou projektů co nejdříve, vyzval potencionální žadatele na dnešní tiskové konferenci premiér B. Sobotka. Je tak důležité si dopředu prostudovat patřičné dokumenty programů. Poslední verzi OPŽP připravenou pro Komisi si proto určitě stáhněte na konci článku.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se dnes setkal s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem, ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem, ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou, ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou a ministrem školství Marcelem Chládkem. Premiér s ministry jednal o přípravě na čerpání peněz z fondů EU a aktuálním stavu jednotlivých operačních programů.

Na tiskové konferenci premiér uvedl, že v dubnu by měly být zveřejněny avíza výzev a následně po schválení programů Evropskou komisí (přelom dubna a května) budou oficiálně výzvy vyhlášeny. Podmínkou je schválení revize víceletého finančního rámce Evropským parlamentem. Hlasovat by o ní měl na konci dubna. Premiér dále vyzval všechny dotčené subjekty – potencionální příjemce podpory, aby již začali s přípravou projektů.

Operační program životního prostředí (program MŽP) i OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (program MPO) patří mezi čtyři programy, které jsou z pohledu připravenosti nejdále. Celková alokace těchto čtyř programů dosahuje 50 procent evropských peněz (11,8 miliard eur), které může v novém programovém období Česká republika vyčerpat. Do této skupinu programů patří také program Zaměstnanost (MPSV) a program Výzkum, vývoj a vzdělávání (MŠMT).

Státní fond životního prostředí zveřejnil poslední osmou verzi Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) pro programové období 2014 - 2020. Tato verze je připravena ke schválení Evropskou komisí. Aktuální dokument si tak můžete níže stáhnout a připravit se s předstihem na první výzvy.

 

Záznam z tiskové konference po schůzce premiéra s ministry
- ZDE

 

Dokument ke stažení:

 

 

 

Aktualizováno: 12:10 

Zdroj: Vláda ČR, SFŽP