Více času na podstatné

Přírustky v databázi odborných článků z českých i zahraničních časopisů (databáze RESERS)

27.02.2012 09:11

Databáze RESERS je anotovaná bibliografická databáze odborných článků z českých i zahraničních časopisu a vybraných sborníků zaměřených na odpadové hospodářství a související oblasti.


Ukázka:
KNAPPE, F.
Urban mining - es sind neue Wege notwendig. (Urban mining – jsou třeba nové způsoby)
Předpokládané rostoucí množství stavební suti v budoucích letech přináší šanci pokrýt značnou část spotřeby stavebních hmot recyklovanými materiály. Budovy se mohou stát antropogenními úložišti surovin v bezprostřední blízkosti budoucího stavebního dění v městských centrech a aglomeracích. To
však předpokládá změnu myšlení stavitelů. V oblasti stavby silnic vzbuzují recyklované materiály zcela neprávem nedůvěru. Druhotné suroviny musejí splňovat technické podmínky a kritéria stejně jako materiály na bázi primárních surovin. Příklady z praxe dokazují, že ambiciózní recyklační podniky jsou schopny vyrábět kvalitní materiály a nechávají se certifikovat, což je spojeno se systémem vnitropodnikových i externích kontrol. Projekty v Badensku-Württembersku a Porýní- Falcku dokazují deficit informací o dosaženém technickém stavu výroby recyklovaných stavebních hmot a stávajících systémech zabezpečování kvality.
 
CHRIST, M. - FELL, A. - FRIEDRICH, S. - RETTENBERGER, G.
Untersuchungen zum Wertstoffpotenzial in Abfällen von Rückgebauten Hausmülldeponien. (Výzkumy potenciálu hodnotných látek v odpadech z odtěžených skládek domovních odpadů) Získávání hodnotných látek z odtěžených skládek se doposud soustředilo na hrubou frakci, a to kvůli vysokému obsahu energie. Nové výzkumy na skládce uzavřené od r. 2005 proto měly za cíl stanovit další potenciál hodnotných látek a určit, ve které frakci odpadu se vyskytuje. Byly odebrány vzorky z různých vrstev skládky a po setřídění a usušení byly podrobeny laboratornímu výzkumu. Bylo zjištěno, že kromě železa se v odpadech vyskytuje ve vyšších koncentracích hlavně hliník, a to s jistými výkyvy napříč všemi frakcemi. Totéž platí pro vzácné zeminy - byly nalezeny především cér, praseodym a neodym řádově v mg/kg.

 

Dokument ke stažení ZDE