Více času na podstatné

Problematika ohlašování polétavého prachu (PM10)

28.04.2015 18:03

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) v souvislosti s ohlašováním polétavého prachu (PM10) upozorňuje ohlašovatele na změnu výpočtu podílu velikostní frakce PM10.

Změna byla uvedena v rámci metodického pokynu odboru ochrany ovzduší pro vypracování rozptylových studií podle § 32 odst. 1 písm. e) zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů. Předmětný metodický pokyn je z roku 2013. Problematika výpočtu podílu velikostní frakce PM10 je konkrétně uvedena v příloze č. 2 k tomuto metodickému pokynu. Zmíněný metodický pokyn je k dispozici na stránkách Ministerstva životního prostředí ZDE.

V rámci ohlašování do IRZ považujeme MŽP za velmi důležité, aby zaslané údaje byly, v rámci možností, vzájemně porovnatelné, čemuž nenapomáhá vykazování množství znečišťujících látek v souladu s neaktuálním nebo neplatným předpisem.

MŽP tímto žádá ohlašovatele, aby se při sledování, evidenci a ohlašování do IRZ řídili aktuálními a platnými předpisy, aby bylo možné považovat ohlašované údaje do IRZ za přesné a kvalitní.

 

Zdroj: MŽP (IRZ)