Více času na podstatné

Program na podporu aplikovaného výzkumu Epsilon podpoří 13 % podaných projektů

22.12.2014 09:40

Technologická agentura České republiky vyhlásila výsledky první veřejné soutěže v Programu na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje EPSILON. Kvůli nižšímu objemu finančních prostředků přidělenému ze státního rozpočtu na rok 2015 získá podporu jen necelých 13 % předložených projektů, což je nejnižší podíl v programech TA ČR.

Původně se mezi příjemce mělo rozdělit 500 mil. Kč. Vzhledem k výši současného rozpočtu TA ČR pro rok 2015 je možné pro první veřejnou soutěž EPSILON alokovat pro rok 2015 jen 250 mil. Kč. Do veřejné soutěže přihlásily firmy a výzkumné organizace 725 návrhů projektů, podpořených projektů je nakonec 91.

„Nemůžeme podpořit tolik projektů, kolik bychom chtěli. A hlavně, kolik je mezi podanými kvalitních projektů. Je to ztráta intelektuální kapacity těch, kteří projekty připravovali a nebudou podpořeni. Aplikovaný výzkum nemůžete odložit o rok. To už je konkurence jinde,“ říká předsedkyně TA ČR Rut Bízková.

Necelých 13 % podpořených projektů je zhruba poloviční proti jiným programům TA ČR. Podíl úspěšných projektů běžně dosahuje kolem 25 – 30 %. I v případě alokace 500 mil. na první veřejnou soutěž EPSILON by byl podíl úspěšných pouze 23,3 %.

Program EPSILON představuje pro příští rok jedinou novou státní podporu spolupráce výzkumných organizací a firem v oblasti technologií, nových materiálů, energetiky, ochrany životního prostředí nebo dopravy. Cílem je zlepšit pozici českého průmyslu pomocí podpory projektů aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje, jejichž výsledky mají vysoký potenciál pro rychlé uplatnění v nových produktech, výrobních postupech a službách. Naplňuje Národní priority orientovaného výzkumu, které schválila vláda.

Cíle pro první veřejnou soutěž programu EPSILON byly vybrány po dohodě s vládními úřady (Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo dopravy, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Český báňský úřad) tak, aby se podporou výzkumu řešilo to, co je z hlediska resortních politik těchto ministerstev nejakutnější.

Kromě tohoto v ČR zcela nového přístupu k podpoře výzkumu má program ještě jeden primát: V hodnocení projektů bylo kromě odborné kvality zohledněno také to, zda byl hlavním uchazečem podnik nebo zda hlavní uchazeč sídlí v kraji s vyšší nezaměstnaností. Nárok na bonus měly i návrhy projektů, které řešily téma s návaznost na předmět výzkumu center vybudovaných z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI).

Celkem bylo do první veřejné soutěže EPSILON přijato 725 návrhů projektů, do hodnocení postoupilo 717 návrhů projektů, z nichž bude podpořeno celkem 91, což znamená 12,6% míru úspěšnosti*.

Podpořené projekty z oblasti znalostí ekonomie se zabývají například vývojem moderních léčiv, kybernetickou bezpečností nebo IT obory. V kategorii energetika a materiály se podpory dočká například zvyšování energetické účinnosti, vývoj elektrických pohonů případně energeticky úsporným stavebnictvím. V podprogramu zaměřeném na životní prostředí budou podpořeny projekty zaměřené na vývoj ekologicky šetrnějších chemikálií, nejmodernějších postupů při čištění a ochraně vod či bezpečné nakládání s nebezpečnými látkami.

 

Přehledy:

  • Projekty určené k podpoře (skupina 1)
  • Projekty určené k podpoře (skupina 2), které mohou být podpořeny pouze v případě dalšího navýšení finančních prostředků
  • Projekty doporučené k podpoře (skupina 3), které však vzhledem k objemu finančních prostředků určených pro tuto veřejnou soutěž budou podpořeny pouze v případě, že nebude uzavřena Smlouva o poskytnutí podpory/vydáno Rozhodnutí o poskytnutí podpory s hlavními uchazeči návrhů projektů uvedených ve skupině 1 a 2.
  • Projekty, které nebyly doporučeny k podpoře (skupina 4)
 
 

   VYHLÁŠENÍ VÝSLEDKŮ 1. VEŘEJNÉ SOUTĚŽE PROGRAMU DELTA

Technologická agentura České republiky vyhlašuje výsledky první veřejné soutěže Programu podpory spolupráce v aplikovaném výzkumu a experimentálním vývoji prostřednictvím společných projektů technologických a inovačních agentur DELTA, vyhlášené dne 9. června 2014.

Celkem bylo do soutěže doručeno 27 návrhů projektů, do hodnocení postoupilo 21 návrhů projektů, z nichž budou podpořeny celkem 4 projekty.

U podpořených projektů si poskytovatel vyžádá od vietnamské partnerské agentury State Agency for Technology Innovation (dále SATI) souhlasné vyjádření.

Poskytovatel předpokládá uzavření Smlouvy o poskytnutí podpory/vydání Rozhodnutí o poskytnutí podpory u následujících projektů.

Poskytovatel nepředpokládá uzavření Smlouvy o poskytnutí podpory/vydání Rozhodnutí o poskytnutí podpory u následujících projektů z těchto důvodů:

  • Projekty byly doporučeny k podpoře odborným poradním orgánem, ale nejsou podpořeny z důvodu nedostatku disponibilních finančních prostředků. V případě, že se finanční prostředky uvolní, nebo budou do rozpočtu TA ČR další finanční prostředky poskytnuty, budou projekty postupně podpořeny v pořadí uvedeném v tabulce.

Uchazeči o podporu budou o rozhodnutí poskytovatele vyrozuměni i písemně. Na podporu není právní nárok. Proti rozhodnutí poskytovatele se není možné odvolat, uchazeč může podat stížnost ke kontrolní radě TA ČR dle SME-08 Směrnice o stížnostech ve veřejných soutěžích.