Více času na podstatné

Program na podporu úspor energie na rok 2016 vyhlášen!

02.12.2015 08:17

NOVÉ DOTACE Ministerstvo průmyslu a obchodu a vyhlásilo Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných a druhotných zdrojů energie tzv. EFEKT na rok 2016 s alokací 80 mil. Kč. Projekty je možné přihlásit do 28. února 2016, nicméně projekty zaměřené na Energetická konzultační a informační střediska je potřeba podat do konce roku.

Prioritou programu je osvěta a vzdělávání laické i odborné veřejnosti, pomoc statutárním městům a krajům se zaváděním energetického managementu a podpora malých investičních akcí s přímými úsporami energie zejména pro města a obce, ale též pro menší podnikatelské projekty.

V porovnání s operačními programy nemá program EFEKT významný rozpočet, pro rok 2016 bylo vyhrazeno 80 mil. Kč, ale i přesto hraje nezastupitelnou roli zejména v oblastech, které nelze financovat ze strukturálních fondů EU. Nespornou výhodou programu je podle vyhlašovatele nižší administrativní náročnost pro žadatele a podpora poskytovaná ex ante, tedy před realizací projektu, která usnadňuje provedení náročnějších úsporných opatření také pro drobné podnikatele a malé obce.

Velkou důležitost klade MPO podpoře projektů zavádění energetického managementu a podpoře energeticky úsporných projektů řešených metodou EPC (Energy Performance Contracting). I nadále EFEKT zůstává jediným dotačním titulem, z něhož je možno čerpat dotace na revitalizaci veřejného osvětlení.

 

Podporované aktivity a plánovaná alokace:

Aktivita

Odhad alokace
[mil. Kč
]

A

Pilotní projekty, projekty vzdělávání a studie

5

B.1

Opatření ke snížení energetické náročnosti veřejného osvětlení

38

B.2

Rekonstrukce otopné soustavy a zdroje tepla

8

B.3

Energeticky úsporná opatření v budovách řešená metodou EPC

5

C

Energetická konzultační a informační střediska

9

D.1

Kurz, seminář v oblasti úspor energie

2

D.2

Publikace, příručky a informační materiály v oblasti úspor energie

3

E.1

Zavádění systému managementu hospodaření s energií

4

E.2

Posouzení vhodnosti energeticky úsporných projektů EPC

2

E.3

Zpracování územní energetické koncepce

2

E.4

Zpracování zprávy o uplatňování územní energetické koncepce

2

C E L K E M

80

 

Projekty je možné přihlásit do 28. února 2016. Výjimkou jsou žádosti o dotaci na Energetická konzultační a informační střediska (EKIS), které je potřeba připravit ještě do konce letošního roku, tj. v termínu do 31. 12. 2015. Všechny informace, včetně potřebných formulářů a přesného návodu k podání projektů jsou dostupné níže.

Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných a druhotných zdrojů energie 2016 je národní dotační program, který byl založen v r. 1998, ještě před vstupem České republiky do EU. Cílem programu bylo a je podnítit zájem o úspory energie a využití obnovitelných zdrojů energie. Webové stránky programu jsou dostupné na https://www.mpo—efekt.cz.

 

Dokumenty ke stažení:

 

 

Zdroj: za využítí informací z www.mpo.cz