Více času na podstatné

Schůze PSP: Poslanci schválili novely zákonů EIA i ZPF

12.12.2014 14:00

SLEDUJEME Dne 2. prosince 2014 odpoledne byla zahájena 23. schůze poslanecké sněmovny. Poslanci mají na programu druhé a třetí čtení novel zákona o posuzování vlivů na životní prostředí a zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Na pořadu je i znovu první čtení novely energetického zákona. Body z bloku 2. čtení by měly přijít na řadu 3. prosince. Níže uvádíme krátké anotace předpisů, přehled již zveřejněných navržených změn a aktuality z jednání sněmovny. V pátek 12. prosince jsou na programu případně body z bloku 3. čtení.

 

 

Aktuality:

 

12.12.:

Hlasování - EIA: pozměňovací návrhy (ST 299/7)
  • Výsledek 3. čtení: Schváleno ve znění ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou. (A: 116, NE 55)
  • Legislativně technické změny: ANO
  • Schválené: D3, D5, D8, D10, D11, D14, D16, D17, D19, D20, D21, D1, D6, D7, D2, F5, D9, F13, F14, A11, D18, F1, A11, F15, F24 (řazeno dle průběhu hlasování)
  • Reakce ministra: „Rád bych poděkoval všem poslancům, kteří pro novelu Ministerstva životního prostředí hlasovali, a uvědomili si tak vážnost situace. Na změnu zákona o EIA čeká Evropská komise 10 let. Právě pro nečinnost bývalých vlád jsme se dostali do situace, kdy nám Evropská komise už zastavila čerpání dotací na dopravní projekty a od příštího roku by zastavila dotace do všech ostatních oblastí, pokud nebude naše legislativa v souladu s tou evropskou. V průběhu projednávání novely v Poslanecké sněmovně se nám podařilo najít a přijmout kompromisní znění u mnoha zásadních bodů, ať už jde o žalobní legitimaci, odkladný účinek žaloby, hraniční hodnoty pro zjišťovací řízení u parkovacích míst a dalších.  Všechny pozměňovací návrhy jsme průběžně projednávali s Evropskou komisí, a tak víme, že ten dnešní návrh je pro ni přijatelný, stejně jako pro zástupce Svazu průmyslu, Hospodářské komory i nevládní organizace. Norma nyní míří do Senátu a já věřím, že i tam se podaří najít pro novelu podporu,“ okomentoval dnešní hlasování ministr životního prostředí Richard Brabec.
  • Poslanci například ze 60 na 45 dní zkrátili lhůtu pro zjišťovací řízení.
  • Soudy by měly následně o případných žalobách proti povolovacímu řízení vynést verdikt do 90, nikoli do 150 dnů.

  • Předmětem sporu bylo ustanovení, podle něhož by už samotné podání žaloby mělo mít automaticky odkladný účinek na výkon rozhodnutí. Sněmovna ale určila, že o odkladu budou rozhodovat soudy. 

  • Ze 100 na 500 parkovacích míst se upravil limit pro zjišťovací řízení pro výstavbu parkoviště. Stejně tak by neměly podléhat řízení všechny záměry rozvoje měst, ale jen ty s rozlohou nad pět hektarů.

  • U průmyslových zón by se mělo řízení konat až od 20 hektarů plochy a nikoliv od 3000 metrů čtverečních, jak navrhla vláda. V případě výstavby skladů stanovila Sněmovna limit na celkovou výměru nad 10.000 metrů čtverečních zastavěné plochy, v případě výstavby obchodních komplexů a nákupních středisek na 6000 metrů čtverečních zastavěné plochy.

  • Novela měla původně začít platit od začátku příštího roku, Sněmovna ale s Brabcovým souhlasem posunula účinnost na 1. března 2015. Toto pozdržení je neformálně domluveno i s Evropskou komisí, řekl ČTK ministr

 

Hlasování - ZPF: pozměňovací návrhy (ST 339/6)
  • Výsledek 3. čtení: Schváleno ve znění ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou. (A: 135, NE 23)

  • Schválené: E1, E2, E3, E4, E6, E7, E5, E8, A1, A2, E9, A4, A5 (řazeno dle průběhu hlasování)
  • Komplexní novela, kterou připravilo MŽP na základě dohody s ostatními rezorty, lépe definuje kvalitu půdy a její ochranu. S ohledem na praxi posledních let zpřesňuje podmínky pro nakládání se zemědělskou půdou. Umožňuje správním úřadům lépe chránit kvalitu půdy skrze zásady plošné ochrany zemědělského půdního fondu, které směřují využívání zemědělské půdy především do zastavitelných ploch či do ploch s méně kvalitní půdou. Z povolovacího procesu vypouští úřady pověřených obcí, což zrychlí procesy státní správy a sníží administrativu. Nově zavádí působnost České inspekce životního prostředí jako kontrolního orgánu v případě znečišťování půdy.

  • Novela mění i výši odvodů. Ke snížení odvodů dochází vlivem nového způsobu výpočtu odvodů. U půdy nejvyšší bonity se nově nebudou koeficienty ekologické váhy sčítat, ale použije se jedna nejvyšší hodnota. Cena za odnětí půdy ze ZPF se tak u nás srovná s okolními státy EU (např. Slovensko za vynětí ze ZPF u půd nejvyšších tříd účtuje 20 Euro/m2). U půd ve IV. a V. kategorii dochází k mírnému navýšení ceny za odnětí půdy ze ZPF. Zde byla původní cena naopak nastavena příliš nízko. Do budoucna by měl stát směřovat jakoukoliv výstavbu právě do těchto kategorií méně kvalitních půd.

  • Sněmovna přijala i několik výjimek. Odvody nebudou např. placeny u staveb drah, je-li stavebníkem a následně vlastníkem stát, a pozemních komunikací ve vlastnictví státu a u cyklistických stezek, je-li stavba v souladu se zásadami územního rozvoje, resp. územním plánem.

  • Levnější budou i odvody u staveb pro výrobu, případně skladování související s touto výrobou, umisťované na plochách výroby a skladování určených k tomuto účelu územním plánem schváleným do konce roku 2014, a staveb pro výrobu, případně skladování na plochách určených k podpoře vyváženého a dynamického hospodářského rozvoje státu, které podle zákona o investičních pobídkách schvaluje vláda na návrh Ministerstva průmyslu a obchodu. U těchto staveb se nepoužije výpočet ekologické váhy vlivu. Základní odvod za tyto stavby tak může za dnešních cen zemědělské půdy dosáhnout max. 180,- Kč/m2.

 

11.2.: Poslanecká sněmovna na dnešním jednání schválila v první čtení novelu tzv. energetického zákona, kterou připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Nyní návrh novely putuje celkem do šesti sněmovních výborů. Budou se jí zabývat výbory hospodářský, rozpočtový, zemědělský, Výbor pro životní prostředí,  Ústavně-právní výbor a Výbor pro sociální politiku.

 

5.12.: Poslanecká sněmovna dnes ukončila druhé čtení novely zákona o ochraně zemědlského půdního fondu (ZPF). Ministr R. Brabec uvedl novelu slovy "Rád bych poděkoval za diskusi ve všech čtyřech výborech, do kterých byl tento návrh zákona přikázán. Debata byla také velmi věcná tak, jako v případě novely zákona EIA. Byla přijata řada pozměňovacích návrhů, se kterými souhlasilo i Ministerstvo životního prostředí. Pouze jsme nemohli souhlasit s návrhy, které podstatným způsobem rozšiřovaly okruh výjimek z placení za vynětí zemědělského půdního fondu nebo například zásadním způsobem měnily strukturu té alokace mezi jednotlivé příjemce. V jiných případech bude naše stanovisko neutrální." Níže uvádíme přehled pozměňovacích návrhů poslanců a usnesení výborů. Podané pozměňovací návrhy zpracovány jako tisk 339/6, který byl rozeslán 9. 12. 2014

 

3.12.: Ministr R. Brabec poděkoval za diskuzi za projednávání ve všech čtyřech výborech. Podle ministra se podařilo dojít ke kompromisnímu znění, nicméně existují stále dvě oblasti kde ne a to jsou odkladný účinek žalob a retroaktivita účinnosti zákona. Podle ministra pozměňovací návrhy, které se týkají právě těchto bodů jsou pro evropské komisi nepřijatelné. Ministr chce až bude předkládat novelu zákona ve třetím čtení, které by se mělo uskutečnit příští týden, mít tyto bodu s Komisí vykomunikované, tedy zda májí nebo nemají podporu a oporu v tom, co požaduje Evropská komise. Předseda ODS Petr Fiala řekl, že novela zásadně omezuje výstavbu nejenom veřejných staveb ale i soukromých. ODS bude navrhovat vrácení novely k projednání ve výborech. Podle poslance Jana Zahradníka dává novela velkou moc nevládním organizacím nikoliv žádnou odpovědnost a dále v případě podání žaloby nemusí podávat žádné odůvodnění. Poslanec Michal Kučera stáhl své pozměňovací návrhy a přiklonil se ke stanovisku hospodářského výboru. Návrh na vrácení k novému projednání výborům následně nebyl přijat. Druhé čtení bylo ukončeno a zároveň byla přerušena schůze sněmovny do zítřka 9 hodin. Stenozáznam - ministr R. Brabec ZDE. Dokument ke stažení: Pozměňovací a jiné návrhy k tisku 299/7

 

2.12.: Schůze byla před 19 hodinou přerušena. Pokračovat bude zítra a po bodu "Vládní návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2015" by měli poslanci projednat druhé čtení zákonů, tedy i novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) a novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Níže nově uvádíme čtyři nové pozměňovací návrhy poslanců k novele zákona EIA.

 

 

Ochrana zemědělského půdního fondu

Obecným cílem této novely zákona je zvýšit a zabezpečit ochranu zemědělského půdního fondu. Nová úprava zákona řeší problémy, které vyplynuly z aplikační praxe v průběhu platnosti zákona od roku 1992, a reaguje na nové právní prostředí v oblastech, které s ochranou zemědělského půdního fondu přímo souvisejí (nová právní úprava alternativního využití zemědělské půdy, katastrální zákon, zákon o zemědělství, stavební zákon, správní řád a zásady právní úpravy přestupků a jiných správních deliktů).

 

Obsahem předloženého návrhu zákona je především:

  • posílení ochrany zemědělského půdního fondu jak kvalitativní (ochrana před poškozováním půdní úrodnosti a dalších funkcí půdy degradačními procesy, zejména erozí a kontaminací), tak plošné (ochrana před nadměrnou a nenávratnou ztrátou půdy v důsledku záboru),
  • přesnější vymezení povinnosti vlastníka nebo nájemce zemědělské půdy,
  • stanovení povinnosti, jejímž obsahem je zajištění protierozní ochrany půdy,
  • úprava systému hodnocení znečištění půdy škodlivými látkami a ukládání opatření k nápravě,
  • zdokonalení systému získávání, předávání, hodnocení a uchování dat o kvalitě půdy,
  • úprava otázek souvisejících s odvody, a to mimo jiné v reakci na aplikační praxi ve vztahu k zákonu č. 402/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie,
  • úprava kompetencí orgánů ochrany zemědělského půdního fondu,
  • přesnější vymezení povinností stanovených zákonem a zvýšení následné sankce za jejich porušení.

 

Písemné pozměňovací návrhy: Podané pozměňovací návrhy zpracovány jako tisk 339/6 (rozeslán 9. 12. 2014)

Michal Kučera 07002-08845.doc
Stanislav Berkovec 07097-08952.doc
Stanislav Berkovec 07098-08953.doc
Michal Kučera 07178-09101.doc
Michal Kučera 07186-09107.doc
Petr Kudela 07188-09108.odt
Petr Bendl 07191-09115.doc
František Adámek 07210-09136.odt

 

Výbory:

  • Zemědělský výbor - usnesení: tisk 339/2 (pozměňovací návrhy).
  • Hospodářský výbor - usnesení: tisk 339/3 (pozměňovací návrhy).
  • Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj - usnesení: tisk 339/4 (pozměňovací návrhy).
  • Výbor pro životní prostředí - usnesení: doručené poslancům jako tisk 339/5 (pozměňovací návrhy).

 

Posuzování vlivů na životní prostředí (EIA)

Cílem "malé" novely zákona o posuzování vlivů na životní prostředí je urychleně zajistit kompatibilitu české právní úpravy posuzování vlivů na životní prostředí se směrnicí Evropského parlamentu a Rady 2011/92/EU o posuzování vlivů některých veřejných a soukromých záměrů na životní prostředí, (tzv. EIA směrnice). Evropská komise má k české právní úpravě v oblasti EIA dlouhodobé výtky, především v oblasti účasti veřejnosti v řízeních navazujících na proces EIA, tedy v územním a stavebním řízení, a dále v oblasti účinného přístupu veřejnosti k soudům. V návrhu novely zákona jsou zapracována řešení těchto výtek.

Mezi hlavní novinky patří rozšíření účasti veřejnosti v procesu povolování záměrů a tzv. coherence stamp, který v navazujících řízeních (územním a stavebním) potvrdí, že nedošlo v průběhu řízení k tak závažným změnám projektu, které by měly významný negativní vliv na životní prostředí. Nově se stanovisko EIA stává závazné i pro další povolovací orgány a účastníci řízení mají možnost se odvolat i proti negativnímu závěru zjišťovacího řízení. Žalobu bude možné podat i bez předchozí účasti v procesu EIA. Po jednání vlády na záčátku září ministr životního prostředí Richard Brabec uvedl, že Ministerstvo pro místní rozvoj intenzivně připravuje zásadní novelu stavebního zákona. Novela by měla vytvořit tzv. jednotné povolovací řízení, tedy spojí se proces EIA (a další procesy) s územním a stavebním řízení do jednoho, účinnost se předpokládá 1. ledna 2016.


Navržené změny: Pozměňovací a jiné návrhy k tisku 299/0 (NOVÉ)

  • Výbor pro Veřejnou správu a regionální rozvoj - 299/0
  • Výbor pro evropské záležitosti - 299/5
  • Hospodářský výbor - 299/4
  • Výbor pro životní prostředí - 299/6

Novela energetického zákona

Cílem návrhu energetického zákona je zlepšení aplikovatelnosti, kontroly a vymahatelnosti práv a povinností v energetických odvětvích i ve vazbě na pravomoci orgánů státní správy. Dalšími prioritními body návrhu jsou vyšší stabilita a předvídatelnost regulačního prostředí v energetice, větší transparentnost procesu regulace v energetických odvětvích, lepší ochrana konkurenčního prostředí či vyšší ochrana spotřebitelů při uzavírání smluv na dodávku energií.

Návrh zákona si klade za cíl zejména transponovat relevantní ustanovení směrnice o energetické účinnosti. Neméně důležitou skutečností je adaptace nařízení o transparentnosti a integritě velkoobchodního trhu s energií a nařízení,  kterým se stanoví hlavní směry pro transevropské energetické sítě.

V návrhu zákona je rovněž obsažena novela zákona o podporovaných zdrojích energie, novela zákona o hospodaření energií, novela zákona o nouzových zásobách ropy, novela zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů a novela zákona o dohledu v oblasti kapitálového trhu a novela zákona o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky.

 

 
PSP ČR: od 2. 12. 2014 / 23. schůze (14hodin)
Názen předpisu Výsledek

Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony /sněmovní tisk 299/ - druhé/třetí čtení 

Dokument: Pozměňovací a jiné návrhy k tisku 299/0

Schváleno ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 388/1991 Sb., o Státním fondu životního prostředí, ve znění pozdějších předpisů /sněmovní tisk 339/ - druhé/třetí čtení 

Lhůta pro projednání výbory byla zkrácena o 30 dní dne 4.11.2014
Schváleno ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou

Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony /sněmovní tisk 351/ - prvé čtení 

Vřazen z programu 20 mimořádné schůze dne 7.11.2014

přikázán
Návrh poslanců Michala Kučery, Františka Laudáta a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon), ve znění pozdějších předpisů /sněmovní tisk 220/ - prvé čtení   

 

Související články: