Více času na podstatné

Prošlé léky lidé nejčastěji spláchnou nebo vyhodí do koše

02.03.2015 19:20

Nevyužité léky představují nebezpečný odpad, který je nutné odborně zlikvidovat. Nejšetrnější způsob likvidace představuje jejich odevzdání v kterékoli lékárně, kde k tomu slouží speciální sběrné kontejnery. Jejich obsah odváží pravidelně specializovaná firma rovnou do spalovny, která má k likvidaci speciální oprávnění.

Jak ukazuje průzkum Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), nepoužité farmaceutické produkty vrací v ordinacích nebo lékárnách pouze polovina domácností. Pokud se lidé rozhodnou léky zlikvidovat, ale nevracejí je ve zdravotnických zařízeních, nejčastěji je spláchnou nebo jednoduše vyhodí do koše. Přitom po spláchnutí přípravky kontaminují odpadní vodu, kterou je nutné velmi nákladně čistit. I přesto v ní pak ale zůstávají stopové prvky. Jde především o estrogeny, které jsou součástí antikoncepčních přípravků. V případě vyhození do komunálního odpadu se v něm léky rozkládají, látky uvolněné tímto procesem prosakují do půdy a zhoršují tak její kvalitu.

 

Kampaň "Léky do koše nepatří"

Státní ústav pro kontrolu léčiv zahájil kampaně pro širokou laickou veřejnost „ Léky do koše nepatří“. Cílem kampaně je edukovat veřejnost v oblasti správného nakládání s léčivy v domácnostech a jejich likvidace, a tím zvýšit jejich bezpečnost a zájem o vlastní zdraví i životní prostředí. Na informačním portálu pro veřejnost https://www.olecich.cz/leky-do-kose-nepatri se pacienti dozví například:

  • Jak léky v domácnosti správně skladovat
  • Jak léky správně užívat
  • Jakým způsobem likvidovat léky, které již nejsou použitelné

 

Zdroj: ČT24 (Prošlé léky často končí v odpadu. Víte, co se s nimi stane?, 2.3.2015), SÚKL