Více času na podstatné

Prosperita: Průmysl a ekologie jsou partneři, ne soupeři, vzájemně se potřebují

07.09.2012 10:46

Časopis Properita přináší rozhovor s ředitelem Svazu chemického průmyslu ČR Ing. Ladislavem Novákem. Emise, povolenky, klimatické změny, environmentální politika jsou slova, která stále častěji slyšíme z úst nejen odborníků, ale i laické veřejnosti. Přestože jsou tato témata denně diskutována, bývají informace a postoje lidí zkreslené a neodpovídající skutečnosti. Rozhovor s ředitelem Svazu chemického průmyslu ČR Ing. Ladislavem Novákem má přispět k objektivní diskusi.

Chemie bývá veřejností někdy vnímána jako činitel poškozující životní prostředí a přírodu. Méně se však zdůrazňuje, jak chemický průmysl přispívá k řešení ekologických problémů dneška. Proč je tomu tak?

Bohužel průmysl obecně je stálé vnímán obyvateli jako špinavé zlo, které je třeba pokud možno vypudit za hranice České republiky. Lidé si tak často neuvědomují, že v chemickém průmyslu došlo od počátku 90. let k masivním investicím do ekologie a chemická produkce dnes řádově méně zatěžuje životní prostředí a zdraví obyvatel. Nejsou například výjimečné případy, kdy podnik vypouští (díky složitým systémům čističek v areálu) do řeky vodu čistější, než ji odebírá. Napravování pokaženého obrazu průmyslu z minulosti ještě potrvá mnoho let, pokud do té doby nebude zlikvidován nadměrnou regulací ze strany EU
a státního aparátu, která stále více ukrajuje z koláče konkurenceschopnosti vůči zemím mimo EU.

 

Celý rozhovor s ředitelem Svazu chemického průmyslu ČR Ing. Ladislavem Novákem čtěte ZDE (str. 13).