Více času na podstatné

Průmysl v loňském roce táhnul českou ekonomiku

02.07.2015 09:44

Průmyslová produkce se v roce 2014 vrátila k růstu po dvou letech recese. Ve zpracovatelském průmyslu byly hlavními nositeli růstu výroba motorových vozidel a výroba počítačů. Vyplývá to z dokumentu Ministerstva průmyslu a obchodu Analýza vývoje ekonomiky ČR za rok 2014, která byla předložena vládě.

Česká ekonomika po dvouletém poklesu vzrostla v roce 2014 reálně o 2 %. Za tímto zvýšením stála rostoucí domácí poptávka, která odrážela jak optimističtější očekávání spotřebitelů a části podnikatelského sektoru v další ekonomický vývoj, tak i příznivý vývoj zaměstnanosti a růst disponibilního důchodu při nízké inflaci.

K dynamickému růstu investic přispělo také intenzivní čerpání prostředků ze strukturálních fondů. Naproti tomu vnější sektor zůstal své tradiční prorůstové roli dlužen, protože v mnoha členských zemích Evropské unie zůstala růstová dynamika slabá a vyhlídky na její rychlejší oživení zatíženy strukturálními problémy a geopolitickými riziky.

Hlavním zdrojem růstu a rozhodujícím faktorem výkonu celé domácí ekonomiky tak byly výsledky průmyslu, které dokumentuje růst hrubé přidané hodnoty. Ta se zvýšila výrazněji (o 2,6 %) než celkový výkon měřený HDP, zvláště potom ve zpracovatelském průmyslu (o 6,0 %). Podíl průmyslu na tvorbě HPH vzrostl na 32,6 % a z toho podíl zpracovatelského průmyslu na 26,7 %.

Průmyslová produkce se v roce 2014 vrátila k růstu po dvou letech recese. Podržela si ho převážně i ve druhé polovině roku, kdy byla tempa růstu již ovlivňována vysokou základnou z druhé poloviny roku 2013 a český průmysl již zřetelněji ožíval. „Za celý rok 2014 se produkce českého průmyslu meziročně zvýšila o 4,9 % a v jeho rámci výroba ve zpracovatelském průmyslu stoupla o 6,4 %. Průmysl, a především pak zpracovatelský průmysl, tak lze označit za hlavního tahouna ekonomického růstu v roce 2014,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Ve zpracovatelském průmyslu byly hlavními nositeli růstu výroba motorových vozidel a výroba počítačů, které dosahovaly nadprůměrného tempa, a jejich podíl na celkových tržbách průmyslu se meziročně zvyšoval. Zatímco hlavním znakem ve většině odvětví zpracovatelského průmyslu byla stabilizace, v sektorech těžby a dobývání a výroby a rozvodu elektřiny, plynu a tepla produkce nadále klesala (v roce 2014 o 2,8 %, resp. o 2 %).

Rostoucí průmyslová produkce a zvýšení celkových tržeb (o 10 %) při nižším růstu zaměstnanosti (průměrný evidenční počet zaměstnanců se zvýšil o 1,8 %) se promítly do růstu produktivity práce (o 8 %), která výrazně předstihla růst reálných mezd (3,4 % přepočtených indexem cen průmyslových výrobců, resp. 2,1 % přepočtených indexem spotřebitelských cen). Zvýšení produktivity práce se projevilo poklesem jednotkových mzdových nákladů nominálních (o 5,1 %) a reálných (o 4,3 %). Průměrná hrubá měsíční nominální mzda zaměstnanců v průmyslu v roce 2014 meziročně vzrostla o 2,5 % a činila 27 608 Kč. 
Hospodářský růst v roce 2014 byl vyvážený a postavený na zdravých základech. V letošním roce MPO očekává další zrychlení jeho dynamiky, které by mělo být zajištěno opět domácí poptávkou a na straně zdrojů pokračujícím růstem průmyslové výroby.