Více času na podstatné

Průzkum: EU by měla dělat více pro ochranu životního prostředí

29.08.2016 07:42

Ochrana našeho zdraví, zachování biodiverzity, opatření proti změnám klimatu jsou jenom některé z oblastí, které spadají pod hlavičku ochrana životního prostředí. Podle dvou třetin Evropanů by Evropská unie v této oblasti měla být aktivnější než doposud. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění Eurobarometr, které si nechal zpracovat Evropský parlament. Více o jeho výsledcích, a také co mají poslanci rozpracováno v legislativě životního prostředí, se dozvíte v tomto článku.

67% Evropanů by podle výsledků Eurobarometru chtělo, aby EU dělala v ochraně životního prostředí více, a 52% respondentů hodnotí současná opatření jako nedostatečná. S dnešním stavem je naopak spokojený každý pátý Evropan a má za to, že v přístupu Unie není nutná změna.

Předseda výboru pro životní prostředí, italský lidovec Giovanni La Via, výsledky komentoval slovy: „Obavy Evropanů vyjádřené v průzkumu Eurobarometr sdílíme, a proto jsme odhodláni pracovat na nových návrzích v boji proti klimatickým změnám a na ochranu životního prostředí. Pařížská konference o klimatu otevřela novou kapitolu a máme před sebou mnoho ambiciózních cílů. Evropská unie měla na tuto významnou dohodu velký vliv a v současnosti pracuje na tom, aby závazky převedla v efektivní opatření.“

 

Převést závazky z Paříže v konkrétní opatření

Na čem tedy EU a poslanci v současné době konkrétně pracují? Pravomoci Evropské unie jsou v oblasti životního prostředí poměrně rozsáhlé a může tak nastavovat pravidla pro čistotu ovzduší a vod, odpadové hospodářství, opatření proti klimatickým změnám a mnohé další oblasti.

Parlament a členské státy se v červenci dohodli na nové legislativě o kvalitě ovzduší, kterou se zavádí přísnější limity na emise hlavních znečišťujících látek včetně oxidů dusíku, pevných částic a oxidu siřičitého. Parlament rovněž vyšetřuje skandál „dieselgate“ s podvody u emisních testů automobilů a zřídil za tímto účelem zvláštní vyšetřovací výbor.

Poslanci pracují na lepším hospodaření s odpady. Evropa se snaží přejít na oběhové hospodářství, aby se věci a suroviny opět používaly nebo recyklovaly, a také skoncovat se záplavou plastového odpadu z igelitových tašek.

Jak již bylo řečeno, aktuálně Unie připravuje implementaci pařížské dohody o klimatu z minulého listopadu. Reformuje proto systém obchodování s emisemi, do roku 2030 plánuje snížit emise skleníkových plynů o nejméně 40% a podporuje využívání obnovitelných zdrojů energie. K efektivnějšímu využívání elektrické energie by měla také přispět změna v označování energetické účinnosti domácích spotřebičů, které dali poslanci nedávno zelenou.

Země Evropské unie mají krom toho světově největší koordinovanou síť chráněných oblastí: Natura 2000 pokrývá 18% území EU a 6% jejích mořských ploch a vyžaduje stálou péči.

 

Jak to vidí Češi

Skoro třetina respondentů v Česku je toho názoru, že Evropská unie dělá pro ochranu životního prostředí tak akorát a není nutná změna přístupu. Jestliže v celoevropském průměru by 67% občanů chtělo více opatření EU, mezi Čechy se tak vyjádřilo jenom 51% dotazovaných. V celkovém žebříčku čtrnácti politik, kde se hodnotilo očekávání od EU, je životní prostředí pro nás až na devátém místě. Prioritní oblasti, kde očekáváme více opatření EU, přitom jsou: terorismus, kontrola vnějších hranic, otázky migrace a boj proti daňovým podvodům. Detailní přehled o výsledcích průzkumu získáte ZDE.