Více času na podstatné

Průzkum MF DNES u poslanců: Kontrola domácích kotlů neprojde

10.02.2016 14:02

MF DNES dnes uvedla, že návrh novely zákona o ochraně ovzduší z dílny Ministerstva životního prostředí, který má umožnit úředníkům kontrolovat s čím domácnosti topí, zjevně narazí. Ze dvou stovek poslanců oslovených MF DNES odpovědělo 151. Celkem 69 poslanců je pro, 58 proti, 23 je nerozhodnutých. Jedna poslankyně se zdrží. Desítka poslanců prosazuje variantu, která méně narušuje soukromí lidí - drony. Podle deníku to tak bude velké drama. První čtení novely zákona by mělo příjít na pořad jednání Sněmovny nejspíš na přelomu února a března.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce v současnosti neexistuje technologie ke kontrolám komínů, kterou by drony mohly využít a byla by prokazatelná u soudu. "Pokud by taková technologie byla v budoucnu vynalezena, fungovala a mohla by plně nahradit kontrolování kotlů v domácnostech, tak je to pro nás samozřejmě varianta, kterou bychom mohli podpořit," řekl dnes ČTK Brabec. Dodal ale, že využití dronů by muselo být v souladu s ústavou.

Podle Kedera je řada důvodů, proč nelze drony ke kontrolám použít. Nemohou například manévrovat v blízkosti komína, aby ho náhodou, když zafouká vítr, nepoškodily. "Nevíme, jaké látky bychom odebírali, aby to bylo prokazatelné tomu, čím lidé topí. Nevíme, jakými zařízeními bychom to měli udělat, pokud bychom létali dále od komína, protože nás tam uživatel nemovitosti nepustí," konstatoval. Měřil by se navíc vzduch, který by už byl smíchaný s jinými zdroji z okolních domů.

Použití dronů se podřizuje řadě předpisů kvůli obytné zástavbě, bezpečnosti lidí i provozu na silnici. "K vyslání dronu navíc potřebujeme povolení od Úřadu pro civilní letectví, kdybychom chtěli lítat víc než 100 metrů a být v komunikaci s řízením letového provozu," doplnil Keder.

Respektovat se musí i soukromí občanů. Manévrování dronu v blízkosti kontrolovaného komína a přelety nad soukromým pozemkem bez vědomí a souhlasu jeho majitele nebo nájemce by bylo zásahem do jeho ústavních práv, upozornil ČHMÚ jako znalecký ústav. ČHMÚ ale plánuje využít drony pro výzkum například koncentrací znečišťujících látek v ovzduší.

Ministr tvrdí, že jsou kontroly přímo v domácnostech nutné kvůli tomu, aby se zlepšilo ovzduší v Česku. Pokud by se v jednom roce opakovaně objevilo podezření na porušení zákona, mohli by úředníci v domě kotel zkontrolovat. Nejdřív by majitel dostal písemné upozornění, podruhé by už na kotel přišla kontrola. Ústavní právníci návrh neodmítají.

Podle MF Dnes ale prosazuje desítka poslanců variantu, která méně narušuje soukromí lidí, byla by alternativou k úředním kontrolám kotlů. Lidovecký poslanec Ivan Gabal dlouhodobě komunikuje s výzkumníky z ČVUT, kteří se využití dronů věnují. "Jakmile se potvrdí, že to technické řešení je možné, proveditelné a měřitelné, tak pozměňovací návrh novely je již detail," řekl ČTK.

 

K zamyšlení: Můžeme si položit otázku, jestli absence přímé kontroly topenišť, nemůže posléze vyvolat nechuť obcí stanovit spravedlivý poplatek za odpad za skutečné vyprodukované množství, který právě navrhuje MŽP v novém zákoně o odpadech. Tedy vyvolat obavu, že následně budou občané odpad doma pálit, aby ušetřily za odpady, ale v konečném důsledku se tak životní prostředí v obci zhorší. 

 

Čtěte také:

K čemu je a není možné využít měření kvality ovzduší drony? (1.2.2016)

 

 

Zdroj: MF DNES (Více ZDE), ČTK