Více času na podstatné

První legislativní změna novely energetického zákona je na světě

28.05.2015 15:14

Novela energetického zákona nestačila ještě vyjít ve Sbírce předpisů a už poslanci navrhují změnu (ST496). Cílem je podle důvodové zprávy poslanců odstranění legislativní chyby, díky které vzniká pochybnost o tom, zda předseda a místopředseda ERÚ jsou/nejsou stáními zaměstnanci. Podle navrhovatelů tato nejasnost může mít negativní dopad na fungování národního regulátora, tedy ERÚ.

Podle schválené verze zákona, kterým se mění energetický zákon se v seznamu osob uvedených v § 2 odst. 1 písm. g) zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě, nahrazuje k 1. lednu 2016 osoba předsedy a místopředsedy ERÚ osobou člena Rady ERÚ. Současně však novelizace § 17b energetického zákona, kterým se ruší funkce předsedy a místopředsedy a zřizuje Rada ERÚ, nabývá účinnosti až k 1. srpnu 2017.

Díky této legislativní chybě (časové disproporci) vzniká elementární pochybnost o tom, zda předseda a místopředseda ERÚ jsou/nejsou stáními zaměstnanci, což může vyvolávat značné interpretační problémy vyplývající z konkurenčního vztahu dalších ustanovení energetického a služebního zákona, resp. může negativně ovlivnit fungování národního regulátora. Navržená novela energetického zákona tyto sporné otázky odstraňuje, a to až do doby nabytí účinnosti novelizace § 17b k 1. srpnu 2016.

Poslanci navrhují, aby Poslanecká sněmovna schválila navrhovaný zákon již v prvním čtení. 

 

Navrhovaný text:

 

Čl. I

V § 17b zákona č. 458/2000 Sb....se doplňuje nový odstavec 11, který včetně poznámky pod čarou zní:

„(11) Na předsedu a místopředsedu se zákon o státní služběxy) nevztahuje.

 

Čl. II
Účinnost
Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2016.

 

Navrhovatelé:

  • Marek Černoch, Jana Hnyková, Olga Havlová, Martin Lank, Karel Fiedler, Augustin Karel Andrle Sylor, Jiří Štětina a Jaroslav Holík
  • platforma: Úsvit přímé demokracie

 

Dokument ke stažení: