Více času na podstatné

První pumpa k čerpání vodíku se má stavět v Litvínově

07.12.2015 07:21

Už za pár let by si mohli lidé vedle běžných paliv na pumpách načerpat do svých aut také vodík. O konkrétním plánu bude tento týden podle informací serveru iDNES.cz rozhodovat vedení Unipetrolu, který v Česku provozuje síť čerpacích stanic Benzina.

Podle jednoho z manažerů má už firma projekt na využití vodíku připraven. První pumpa se má stavět v Litvínově, vodík se k ní nebude vozit cisternou, ale půjde potrubím přímo z Chemopetrolu. Tiskový mluvčí Unipetrolu nemohl vyloučit, že v roce 2018 několik vodíkových pump nebudeme mít.

Unipetrol také jedná s Ústavem jaderného výzkumu (ÚJV) Řež o půjčení vodíkového autobusu s palivovými články (tzv. Trihybusu), který ústav několik let testuje v okolí Neratovic. Autobus má jezdit mezi Litvínovem, Mostem a Chomutovem. Unipetrol chce jednat s městy a místními dopravci o rozšíření projektu, aby nezůstalo jen u jednoho autobusu.
Unipetrol se na masivnější využití vodíku v dopravě připravuje už delší dobu. Před časem vstoupil do České vodíkové technologické platformy, která sdružuje hlavní zájemce o zavedení vodíkových technologií v Česku.