Více času na podstatné

První ročník celostátní soutěže Přeměna odpadů na zdroje vyhlášen!

29.06.2016 12:58

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek vyhlásil k dnešnímu dni 1. ročník celostátní soutěže "Přeměna odpadů na zdroje". Cílem soutěže je oslovit a zaujmout tématem využívání druhotných surovin a přeměnou odpadů na nově využitelné zdroje. Přihlášky soutěžních projektů a prací budou přijímány do 12. prosince 2016. Partnery MPO jsou Unie zaměstnavatelských svazů ČR a Svaz průmyslu druhotných surovin ČR.

Hlavním cílem soutěže je oslovit a zaujmout tématem využívání druhotných surovin a přeměnou odpadů na nově využitelné zdroje co nejširší odbornou i občanskou veřejnost. Tento záměr se promítá do struktury soutěže, která je po stránce profesní, věkové i strukturální rozdělena do pěti kategorií. Soutěžit mohou výrobní a stavební podniky, organizace veřejné správy, zejména obce a města, vzdělávací zařízení od základních škol až po vysoké školy a také instituce volnočasových aktivit.  

Výstupem soutěže bude prezentace výsledků činnosti:

  • firem působících v České republice v oblasti získávání, zpracování a využívání druhotných surovin (v průmyslové výrobě i stavebnictví),
  • obcí, měst a dalších organizací veřejné správy v oblasti využívání druhotných surovin, zejména při zadávání a realizaci veřejných zakázek,
  • vzdělávacích zařízení od základních škol až po vysoké školy včetně institucí volnočasových aktivit formou projektů a kreativního ztvárnění využívání a prospěšnosti druhotných surovin.

Vítězové v jednotlivých kategoriích budou pozváni na slavnostní vyhlášení výsledků soutěže, kde jim ministr Jan Mládek předá reprezentativní diplomy Ministerstva průmyslu a obchodu a věcné ceny.

Vyhlášení celostátní soutěže "Přeměna odpadů na zdroje" a ocenění nejlepších projektů a soutěžních děl považuje Ministerstvo průmyslu a obchodu za jeden z nejúčinnějších způsobů efektivní osvěty. Zároveň tím jednoznačně prezentuje svůj postoj národního leadera v prosazování zvyšování materiálové i energetické účinnosti a efektivního nakládání se zdroji.

Soutěž je vyhlašována v souladu s principy Oběhového hospodářství, které si klade za cíl co nejdéle udržet suroviny ve výrobním cyklu. Přechod k Oběhovému hospodářství, jehož významnou součástí jsou druhotné suroviny, se bude dotýkat nejen podnikatelské sféry, ale celé společnosti.

 

Aktuální informace k vyhlášení soutěže:

Od 12. července 2016 bude aktivní elektronická adresa: druhotnasurovina.soutez@mpo.cz, na kterou mohou zájemci o tuto soutěž posílat své případné dotazy. Přihlášky soutěžních projektů a prací budou přijímány v termínu od 12. září do 12. prosince 2016, a to formou elektronického podání. Registrační formuláře a další podrobnosti budou zveřejněny na webu MPO.

Kritéria a podmínky soutěže pro jednotlivé kategorie, včetně způsobu vyhodnocení soutěže, jsou k dispozici v příloze.

 

Dokument ke stažení:

Kriteria soutěže_Přeměna odpadů na zdroje_FINAL.pdf