Více času na podstatné

První sportovní elektromobil vyvinutý v Česku postavili v Ostravě

25.09.2014 10:24

Elektromobil SCX podpořený TA ČR

Unikátní sportovní elektromobil sází na jedinečné řešení pohonu, které mu umožňuje projíždět zatáčky vysokou rychlostí. Sportovní elektromobil nazvaný SCX vytvořil tým StudentCar na Fakultě metalurgie a materiálového inženýrství Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava. Projekt, na kterém vedle studentů a inženýrů ostravské univerzity pracují i vývojáři a odborníci ze soukromých firem, podpořila Technologická agentura ČR.

„SCX má unikátní uspořádání elektropohonu 4x4, který je tvořen čtyřmi synchronními motory řízenými čtyřmi frekvenčními měniči. Elektromotory přímo přes poloosy pohánějí kola," popisuje parametry auta vedoucí týmu StudentCar Petr Tomčík.

To v praxi znamená, že auto nemá problémy projíždět bezpečně zatáčkami ani ve vysokých rychlostech Použitá koncepce pohonu umožňuje „vektorování točivého momentu", což simuluje práci aktivních elektronických diferenciálů. „Zatáčky SCX projíždí bez problémů ve vysokých rychlostech s bočním přetížením více než 1 G," popisují vývojáři.

Z nuly na 100 kilometrů v hodině zrychlí nízké dvoumístné kupé za pět sekund, z nuly na 150 kilometrů za 9,25 sekundy. Podle režimu jízdy má dojezd až 180 kilometrů. Palubní údaje zobrazují dva displeje a odnímatelný tablet. Na závěr projektu se pro zájemce plánuje příprava výroby limitované edice.

SCX je podle tvůrců prvním sportovním elektromobilem vyvinutým a vyrobeným v České republice, jehož výkony jsou srovnatelné se současnou světovou špičkou.

 

Čtěte také:

V Ostravě postavili elektrosporťák, představí ho na dnech NATO

 

Zdroj: TA ČR