Více času na podstatné

První vlna kotlíkových dotací už přinesla výměnu více jak 22 tisíc starých kotlů

18.10.2017 13:17

Do dnešního dne si domácnosti požádaly o více než 29 tisíc výměn starých neekologických kotlů z kotlíkových dotací. Současně jich už přes 22 tisíc vyměnily za nové zdroje, do domácností tak zamířilo už více jak 2 a půl miliardy korun. Od září běží v krajích ČR druhá vlna kotlíkových dotací a na čtyři krajské úřady, které již zahájily příjem žádostí o kotlíkovou dotaci, přišlo zatím přes 11,5 tisíce žádostí.

Vytápění domácností pomocí kotlů na pevná paliva patří k nejvýznamnějším zdrojům znečištění ovzduší v obcích a městech. Místy je tento podíl na znečištění devadesátiprocentní, především v důsledku používání starých neekologických kotlů. Ministerstvo životního prostředí přišlo v roce 2015 s tzv. kotlíkovými dotacemi pro celou ČR. Na výměnu kotlů je určeno z Operačního programu Životní prostředí 9 miliard korun. Cílem je vyměnit nejpozději do roku 2022, tedy do pěti let, na 100 000 starých kotlů.

Jen po první vlně bude podle odhadů odborníků naše ovzduší výrazně čistší o 1 600 tun zdraví škodlivých tuhých znečišťujících látek, více než 0,7 tun rakovinotvorného benzo[a]pyrenu a i o emise skleníkových plynů – u CO2 to bude o více než 168 750 tun.

Samotné dotace na výměnu kotlů, ale třeba také na zateplení domů z programu Nová Zelená úsporám, doplňují i další kroky MŽP na zlepšení kvality ovzduší. Patří k nim např. od roku 2022 platný zákaz provozování nejstarších kotlů na tuhá paliva, který zavedl zákon o ochraně ovzduší už v roce 2012, nebo kontroly spalovaného materiálu přímo v domácnostech, zaměřené na doposud nepostihnutelné notorické znečišťovatele, kteří své sousedy mnohdy doslova dusí spalováním zakázaného materiálu.

 

Dokument ke stažení:

Aktuální data k 1. vlně kotlíkových dotací (DOCX, 16 kB)