Více času na podstatné

PVK našlo slepé rameno, které zřejmě zavinilo kontaminaci vody v Praze Dejvicích

27.05.2015 21:23

Pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací, a.s., (PVK) nalezli slepé rameno, které zřejmě zavinilo kontaminaci vody. Podle sdělení PVK voda není už infekční, ale stále ji nelze pít. Ještě tak minimálně do pátku budou muset chodit k cisternám či používat balenou vodu. Radnice Prahy 6 oznámila, že podá kvůli znečištění trestní oznámení na neznámého pachatele.

Leží mezi ulicemi Patočkova a Střešovická na konci ulice U Laboratoře. "Je to odbočka z roku 1925 a v 60. letech minulého století byla předělávána a nebyla zakreslena do mapy. Celý vodovodní řad je odstaven z provozu. Ve čtvrtek 28. května druhou část řadu prohlédnou pracovníci PVK kamerou a následně zaslepí odbočku (slepé rameno)," řekl ČTK ředitel PVK Petr Mrkos.

Voda ve slepém rameni byla podle zjištění kontaminována při výstavbě na nedaleké parcele, kde byly postaveny bytové domy. Dělníci poškodili kanalizaci a z ní se pak odpadní voda dostala do slepého ramene. Následně se při zvýšení tlaku kvůli propláchnutí dostala do hlavního řadu a kontaminovala pitnou vodu.

 

Voda není už infekční, ale stále ji nelze pít

Podle vyjádření hygieniků voda už není infekční. V tuto chvíli stále platí, že v dotčených oblastech jde o vodu užitkovou, která není vhodná k pití ani vaření.

Nákaza se v tuto chvíli může přenášet mezi lidmi podobně jako např. chřipka. Občané by měli dbát úzkostlivé osobní hygieny, aby se zamezilo šíření virové infekce mezi lidmi.

PVK dále provádějí proplach a hygienizaci vodovodní sítě, což může být příčinou poklesů tlaku vody ve vyšších patrech. v ulicích jsou nadále k dispozici cisterny s pitnou vodou, která je neustále doplňována. 

 Výsledky dalších odběrů vody by měly být známy během čtvrtečního dopoledne.

 

Související článek:

PVK: Vodu v Praze Dejvicích nelze stále používat jako pitnou (27.5.2015)

Za kalamitu v Praze Dejvicích může pravděpodobně slepé rameno, jeho hledání dnes začalo (26.5.2015)