Více času na podstatné

Rakouský odpadový monopol utržil od Komise vysokou pokutu, blokoval totiž vstup konkurence na trh

21.09.2016 20:17

Evropská komise udělila pokutu společnosti Altstoff Recycling Austria (ARA) ve výši 6 milionů eur za to, že od roku 2008 do roku 2012 blokovala konkurentem možnost vstoupit na rakouský trh organizací, které zajišťují využití odpadů z obalů. To je v rozporu s antimonopolními pravidly EU.

Pokuta byla nakonec snížena o 30%, protože ARA spolupracovala s Komisí na vyšetření případu.

Margrethe Vestager Komisařka odpovědná za politiku hospodářské soutěže, uvedla: "Odvětví odpadového hospodářství je důležitou součástí oběhového hospodářství. Účinná hospodářská soutěž je rozhodující pro to, aby recyklace byla pro spotřebitele cenově dostupná. ARA však znemožnila konkurenci přístup k základní infrastruktuře a blokovala jejich vstup na trh nakládání s odpady."

V Rakousku jsou výrobci zboží povinni dát recyklovat část obalové odpady, který vzniká z použití jejich výrobků. Tuto roli však mohou přenést na společnost, která se postará o jejich sběr a recyklaci za licenční poplatek, který zaplatí výrobci zboží.

Jde o podobný systém rozšířené odpovědnosti firem jako je na Slovensku, kde ho zajišťují zejména organizace odpovědnosti výrobců. ARA byla dominantním poskytovatelem těchto služeb pro obalové odpady v Rakousku nejméně od roku 2008, kdy začal infringement.

Komise dospěla k závěru, že celostátní infrastruktura sběru, kterou částečně řízeny a vlastnila ARA, nemůže být duplikována.

Soutěžící, kteří chtěli vstoupit nebo expandovat na tomto trhu, byli závislí na přístupu k této stávající infrastruktuře.

Šetření také ukázalo, že mezi březnem 2008 a dubnem 2012 ARA odmítla poskytnout přístup k této infrastruktuře, takže konkurenti byli vyloučeni z trhu a z hospodářské soutěže.

Takové chování je v rozporu s článkem 102 Smlouvy o fungování Evropské unie (SFEU), který zakazuje zneužití dominantního postavení na trhu. Komise zároveň uložila opravný prostředek k řešení tohoto problému. Navrhla ho samotná ARA, která spolupracovala s Komisí.

Poté, co Komise zahájila šetření, Rakousko přijalo v září 2013 nový zákon o odpadech a ARA začala poskytovat přístup k infrastruktuře sběru komunálního odpadu. Následně na trh vstoupili několik konkurenti.

Spolupráce s ARA spočívala v tom, že společnost uznala porušení soutěže a sama navrhla strukturální nápravu. Přesněji řečeno, ARA nabídla, že prodá část své infrastruktury jiným zájemcům.

Nebude tak již moci vyloučit své konkurenty v přístupu k této infrastruktuře. Komise vzala tuto spolupráci v úvahu a při výpočtu pokuty, kterou snížila o 30%.

Čeká Česko podobný osud?

Podobně jako kdysi v Rakousku, v České republice je dodnes monopolním autorizovanou společností pro obaly společnost EKO-KOM.

V roce 2015 se na trh pokoušela dostat společnost INTERSEROH Czech, ale nebyla její udělena autorizace. V současnosti zkouší vstoupit na tento trh společnost REMA AOS.

"Rozhodnutí Evropské komise má velký význam i pro Českou republiku," uvedl pro Odpady-portal.sk Mag. Bernhard Hager, LL.M. z advokátní kanceláře Dvořák Hager & Partners.

Tiskovou zprávu EK v anglickém jazyce si můžete přečíst ZDE.

 

Zdroj: Opdady-portal.sk