Více času na podstatné

REACH: veřejná konzultace 1-methyl-2-pyrrolidonu a nonylfenolu

02.10.2013 12:33

ECHA zahájila veřejnou konzultaci k návrhům na omezení 1-methyl-2-pyrrolidonu a nonylfenolu s termínem do 18. 3. 2014.

1—methyl—2—pyrrolidon (NMP)

Návrh na omezení NMP předložilo Nizozemí. Předmětem omezení je výroba a všechna průmyslová a profesionální využití látky, v případě, že expozice pracovníků překročí úroveň stanovenou v omezení. Klíčovým bodem konzultace je zjistit, jaká opatření k řízení rizik jsou v průmyslu již zavedena, jaké úrovně expozice se vztahují k těmto opatřením a jaké by byly náklady na provedení změny pro dosažení souladu s navrhovaným omezením v časovém období 5 let.

Nonylfenol (NP) a Nonylfenol ethoxylát (NPE)

Návrh na omezení předložilo Švédsko. Na trh nesmí být uváděny textilních oděvy, textilní doplňky a interiérové textilní výrobky, které je možné prát ve vodě, pokud obsahují látku NP a NPE samostatně nebo v kombinaci v koncentraci rovné nebo vyšší než 100 mg/kg textilu. Je navrženo přechodné období 5 let po vstupu omezení v platnost.

Veřejná konzultace k návrhům na omezení obou látek potrvá do 18. března 2014. Připomínky jsou vítány zejména do 29. 11. 2013, protože pomohou při počátečních jednáních o návrzích ve výborech. Komentáře mohou zainteresované subjekty předkládat v anglickém jazyce formou elektronického formuláře v tabulce na internetových stránkách ECHA.

Zprávy o omezení obsahují podklady a odůvodnění navrhovaných omezení.

 

Další informace:

Zpráva o omezení 1—methyl—2—pyrrolidonu (NMP)

Zpráva o omezení nonylfenolu a nonylfenol ethoxylátu

 

Zdroj: MPO