Více času na podstatné

Rekapitulace dění na poli evropské legislativy za měsíc červen (národní emisní stropy)

09.07.2016 09:58

Dne 30. června 2016 bylo mezi Radou a Evropským parlamentem dosaženo předběžné dohody o směrnici o snížení emisí látek znečišťujících ovzduší. Tato tzv. nová směrnice o národních emisních stropech stanoví přísnější národní limity pro období od roku 2020 do roku 2029 a od roku 2030 dále.

Cílem této směrnice je dále řešit zdravotní rizika a environmentální dopad znečištění ovzduší. Má také harmonizovat právní předpisy EU s mezinárodními závazky (v návaznosti na revizi Göteborského protokolu z roku 2012).

 

Znečišťující látky

Nová směrnice stanoví národní limity pro emise pěti znečišťujících látek: oxidu siřičitého, oxidů dusíku, nemethanických těkavých organických sloučenin, amoniaku a jemných částic.

Národní limity emisí

Národní limity emisí stanovené pro každou znečišťující látku jsou pro období let 2020 až 2029 totožné s limity, k nimž se členské státy již zavázaly v rámci revidovaného Göteborského protokolu. Nyní byla dohodnuta nová přísnější omezení pro období od roku 2030.

Očekává se, že díky těmto novým závazkům se zdravotní dopad znečištění ovzduší sníží v roce 2030 o zhruba 50 % (oproti roku 2005).

Úrovně emisí pro rok 2025

Pro každý členský stát budou stanoveny orientační úrovně emisí pro rok 2025. Základem přitom bude lineární trajektorie pro limity emisí platné od roku 2030. Členské státy budou však mít možnost sledovat nelineární trajektorii, pokud bude účinnější.

Jestliže se členské státy od plánované trajektorie odchýlí, budou muset tuto skutečnost odůvodnit a vysvětlit, jaká nápravná opatření zamýšlejí přijmout.

Flexibilita

V rámci dodržování stanovených limitů je za konkrétních podmínek možná určitá flexibilita. Pokud například některý členský stát nemůže v jednom roce splnit své závazky v důsledku výjimečně chladné zimy či suchého léta, bude mít tato země možnost zprůměrovat své roční emise s hodnotami předcházejícího a následujícího roku.

Harmonogram a další kroky

Komise předložila svůj návrh v prosinci 2013 jako součást „balíčku o kvalitě ovzduší“. Návrh je projednáván řádným legislativním postupem. Evropský parlament odhlasoval svůj postoj k navrhované směrnici v říjnu 2015. Rada se v prosinci 2015 dohodla na obecném přístupu. Aby Rada směrnici mohla přijmout, musí dosáhnout kvalifikované většiny.

V červnu 2016 vyslovil Coreper podporu navrhovanému kompromisnímu znění, které předložilo předsednictví Rady. Evropský parlament toto znění v zásadě přijal 30. června.

Očekává se, že o něm bude hlasovat na podzim. Poté bude znění předloženo Radě ke konečnému přijetí v prvním čtení.