Více času na podstatné

RoHS: Evropská komise schválila tři další výjimky

14.03.2015 07:52

Evropská komise na konci ledna 2015 schválila tři nové výjimky ze zákazu používání některých nebezpečných látek v elektrozařízeních a návrhy se nyní zabývá Evropský parlament a Evropská rada.

Evropská komise schválila ve formě směrnic Komise v přenesené pravomoci tři další podrobně vyhodnocené výjimky umožňující používat olovo, kadmium a rtuť v elektrozařízeních.

Jedná se o návrhy směrnic Komise v přenesené pravomoci:

  1. kterou se pro účely přizpůsobení technickému pokroku mění příloha IV směrnice Evropského parlamentu a Rady 2011/65/EU, pokud jde o výjimku pro olovo v polyvinylchloridových čidlech diagnostických zdravotnických prostředků in vitro (text s odůvodněním a text výjimky);
  2. kterou se pro účely přizpůsobení technickému pokroku mění příloha III směrnice Evropského parlamentu a Rady 2011/65/EU, pokud jde o výjimku pro použití kadmia v systémech osvětlení a vizualizace (text s odůvodněním a text výjimky);
  3. kterou se pro účely přizpůsobení technickému pokroku mění příloha IV směrnice Evropského parlamentu a Rady 2011/65/EU, pokud jde o výjimku pro použití rtuti v systémech intravaskulárního ultrazvukového obrazového snímání (text s odůvodněním a text výjimky).

 

S přijetím navržených směrnice nebude spojena potřeba transpozice do nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezování některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních. Lze totiž využít jeho ustanovení § 4 odst. 3, podle kterého mohou mít tyto směrnice bezprostřední účinnost.

Všechny směrnice Komise v přenesené působnosti po vyhlášení v Evropském věstníku začnou platit a nabydou v České republice účinnosti ve stanoveném termínu bezprostředně. O jejich vyhlášení v Evropském věstníku bude MPO informovat.

 

Zdroj: MPO