Více času na podstatné

RoHS: návrhy na rozšíření o nové 4 nebezpečné látky

04.11.2013 08:56

Evropská komise představila záměr rozšířit rozsah zakázaných nebezpečných látek v elektrozařízeních ve směrnici č. 2011/65/EU o omezení používání některých nebezpečných látek o další 4: BBP, DBP, DEHP a HBCCD. Všechny uvedené látky patří mezi látky vzbuzující velmi vážné obavy podle nařízení REACH.

Dne 30. října 2013 Evropská komise na jednání s členskými státy představila záměr rozšířit dosavadní počet nebezpečných látek zakázaných v elektrozařízeních o další 4 látky, kterými jsou:

  • Benzyl butyl ftalát (BBP);
  • Dibutyl ftalát (DBP);
  • Bis(2—ethylhexyl) ftalát (DEHP);
  • Hexabromcyklododekan (HBCCD).

Všechny uvedené látky patří mezi látky vzbuzující velmi vážné obavy podle nařízení REACH. Jsou zařazeny do přílohy XIV tohoto nařízení s tím, že v roce 2015 bude jejich používání a uvádění na trh ve státech EU podmíněno povolením.

Evropská Komise současně představila projekt přípravného hodnocení potenciálně relevantních látek, který pro Komisi zajišťuje rakouský Umweltbundesamt. Tento spolkový úřad vypracoval metodiku s cílem identifikovat potenciální látky vhodné k jejich zákazu používání v elektrozařízeních a podrobně vyhodnotit všechny aspekty zákazu.

Na webových stránkách https://www.umweltbundesamt.at/rohs2 další relevantní informace včetně těch, které se týkají konzultací s výrobci elektrozařízení.

Do 11. listopadu 2013 na uvedeném webu trvá konzultace k dokumentaci o 4 výše uvedených látkách.

Evropská komise v procesu revize počtu omezených látek postupuje v souladu s čl. 6 směrnice č. 2011/65/EU. Ten se týká přezkumu a změny rozsahu omezených látek v příloze II.

 

Zdroj: MPO