Více času na podstatné

Rok 2016 se ponese ve znamení nových odpadových zákonů, kontroly kotlů a změny poplatků za odběr vod

05.01.2016 11:20

V roce 2016 Ministerstvo životního prostředí představí dva nové odpadové zákony a to nový zákona o odpadech a nový zákon o výrobcích s ukončenou životností. O krok dál je již návrh novely vodního zákona, který se v současné době vypořádává. Nejdále je novela zákona o ochraně ovzduší, která již byla předána do Sněmovny. Zde bude určitě zajímavé sledovat střet zastánců domovní svobody na straně jedné a na straně druhé racionálního přístupu ke zkvalitnění ovzduší. Vláda začátkem roku má zvážit, zda připraví tzv. antifosilní zákon.

V roce 2016 nás čekají dva zcela nové odpadové zákony, nový zákon o odpadech a nový zákon o výrobcích s ukončenou životností (VUŽ). Cílem zákonů je podle MŽP maximálně ztransparentnit odpadové hospodářství v ČR. 

Novou právní úpravou chce MŽP komplexně upravit problematiku odpadového hospodářství počínaje předcházením vzniku odpadu přes různé způsoby nakládání s ním po pravidla jeho odstraňování, a to s ohledem na prosazení hierarchie nakládání s odpady a při zajištění co nejvyšší míry ochrany životního prostředí a lidského zdraví za současné sociální únosnosti a ekonomické udržitelnosti. Upravují se i práva a povinnosti osob při nakládání s odpady a působnost orgánů veřejné správy v odpadovém hospodářství.

Nový zákon o VUŽ se bude týkat elektrických a elektronických zařízení, včetně solárních panelů, baterií a akumulátorů, pneumatik a vozidel. Návrh zákona odráží komplexní pohled na životní cyklus vybraných výrobků od jejich uvedení na trh až po jejich zpracovaní poté, kdy se staly odpadem. Zákon o výrobcích s ukončenou životností se dále zaměří na regulaci obsahu nebezpečných látek ve vybraných výrobcích, prevenci vzniku odpadů z vybraných výrobků, regulovaný zpětný odběr či sběr vybraných výrobků pro zajištění co největšího podílu jejich opětovného využití a recyklace.

Nový zákon o odpadech se pak zaměří na zvýšení recyklace a odklonu od skládkování, mimo jiné také zavede nová opatření pro boj s krádežemi kovů.

Z věcného hlediska je hlavním záměrem MŽP v rámci nové právní úpravy vytvořit podmínky, které umožní naplnit požadavky evropských právních předpisů, zejména pokud jde o dodržování hierarchie nakládání s odpady, stanovené rámcovou směrnicí o odpadech. Nová právní úprava reflektuje vývoj odpadového hospodářství České republiky a jeho praktické potřeby. Proto v některých oblastech zavádí ustanovení zcela nová a navrhuje určité odchylky od současné právní úpravy. Jedná se například o novou úpravu obchodování s odpady, sběru odpadů pomocí mobilních zařízení, poplatku za komunální odpad nebo poplatku za ukládání odpadu na skládku. Naopak tam, kde se stávající úprava osvědčila a v praxi je bez problémů aplikována, z ní vychází.

Určitě obě novely to nebudou mít lehké už v připomínkovém řízení. S aktuálními informace Vám budeme postupně seznamovat. Nové zákony budou určitě velkým tématem pro partnerský časopis Odpadové fórum, který se nově bude věnovat i ostatním složkám životního prostředí (voda, vzduch…).

 

Novela vodního zákona

Aktuálně probíhá připomínkové řízení novely vodního zákona. Cílem novely je podle MŽP ochrana vodních zdrojů, kterých v důsledku sucha ubývá (zejména podzemní vody), a zlepšení kvality vody povrchové.

Novelu můžeme označit jako za „poplatkovou“. Změnit se mají totiž poplatky za vypouštění odpadních vod do vod povrchových i poplatky za odběr podzemní vod. Dochází také ke změně limitů a sazeb pro zpoplatnění. Novela dále navrhuje změnu správu poplatků, kdy má přejít z České inspekce životního prostředí na Státní fond životního prostředí. Dochází k upřesnění definice pojmu odpadní voda a způsobů likvidace odpadních vod podle vodního zákona. V návrhu zákona se také navrhuje upuštění od povinnosti podávat poplatková hlášení tedy o zrušení záloh.

Poplatkovou novelu vodního zákona ale zřejmě nečeká lehký legislativní proces. Už v připomínkovém řízení ji odmítá Svaz měst a obcí ČR, který požaduje její přepracování.

V další novele vodního zákona, kterou již Ministerstvo životního prostředí připravuje společně s Ministerstvem zemědělstvím, se budou řešit vznik "záchranného systému".

 

Novela zákona o ochraně ovzduší

Nejdále v legislativním procesu je novela zákona o ochraně ovzduší, kterou vláda na konci roku 2015 schválila a nyní čeká projednání ve Sněmovně. Podle plánu ministerstva by měla být novela platná již od 1. června 2016 s výjimkami. Protože novela zavádí také přímou kontrolu kotlů v domácnostech a již nyní můžeme zaznamenávat různorodé názory, nelze osud novely dopředu odhadnout.

Novela zavádí od ledna 2020 ponížený imisní limit pro částice PM2,5. Dále novela kromě zavedení přímé kontroly provozu spalovacích stacionárních zdrojů v domácnostech má umožnit uznávání německých emisních plaket v nízkoemisních zónách v Česku. Novinkou je i úprava pravidel pro vyhlašování a ukončování smogových situací a regulací.

 

Ochrana přírody

Nutno připomenout, že už od loňského roku čeká na další projednávání v prvním čtení novela zákona o ochraně přírody a krajiny. Novelizace se týká výhradně národních parků, které MŽP plánuje otevřít veřejnosti.

Novela podle ministerstva posiluje role obcí v rozhodovacích procesech, zavádí jednotné ochranné podmínky, nově se nastavuje zonace, zavádějící koncepční zásady péče a návštěvní řád bude mít nově pouze informativní funkci.

 

A co ještě?

Podle rozhodnutí vlády na začátku letošního roku se bude na MŽP připravovat i případný tzv. antifosilní zákon. Projednání tohoto bodu vláda několikrát v minulém roce odložila.

Nesmíme zapomenout na novelu stavebního zákona ani na peripetie s novelou zákona o posuzování vlivu na životní prostředí. Také připomínáme, že ve Sněmovně čeká na projednání novela zákona o integrovaném registru znečištění (IRZ) a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí (ISPOP). Cílem navrhované právní úpravy je snížení počtu provozovatelů, kteří mají evidenční a případně též ohlašovací povinnosti ve vztahu k IRZ.

Další vývoj environmentální legislativy budeme určitě zajímavé sledovat a to včetně jejich prováděcích předpisů. Žádná novela to totiž nebude mít určitě snadné a věřme tomu, že ve většině případů zvítězí zdravý rozum. Duha je určitě krásný úkaz na obloze, který se v životě těžko okouká, a tam by měla také zůstat.

 

 

Čtěte také: