Více času na podstatné

Rozhlas.cz: Chorvati se musí naučit třídit odpad, vzkazuje Evropská unie

30.08.2012 09:06

Chorvatsko čekají hned po vstupu do Evropské unie, tedy příští rok, milionové pokuty za to, že netřídí odpadky. Brusel vzkázal do Záhřebu, že musí urychleně vybudovat moderní skládky a recyklážní podniky. Informoval včera Radiožurnál.

Chorvatsko je sice čistá země, ovšem mají problémy s recyklací a s tříděním odpadu. Chorvaté obvykle odkládají odpadky do pytlů před dům, které se potom svážejí. To je jejich systém, který se už pomalu mění, ale bohužel příliš pomalu. Problém s tříděním a s recyklací odpadu má většina chorvatských měst včetně Záhřebu. V Chorvatsku je údajně na dvě stovky zastaralých oficiálních skládek a na 250 divokých skládek. A to všechno musí pryč.

 

Chorvatsko dostalo lhůtu do roku 2020, kdy by mělo třídit alespoň 50 procent odpadu.

 

Martin Dorazín ze zahraniční redakce mluvil o třídění odpadu v Chorvatsku v včerejším Odpoledním Radiožurnálu. "Například na ostrově Krk už ale mají různobarevné kontejnery na plast, na bioodpad, na papír, na sklo a podobně. Třídí tam 40 procent odpadu. Nicméně to znamená, že 60 procent se stále někde spaluje. Problém s tříděním odpadu má v rámci Evropské unie celé jižní křídlo, především Řecko, Itálie a Bulharsko. Problém je především ve výchově lidí, kteří nejsou vedeni k tomu, aby třídili odpad." Celý rozhovor si poslechněte ZDE.

 

Zdroj: rozhlas.cz (Radižurnál)