Více času na podstatné

Rozhodnutí o vyhodnocení dokumentace na stránkách ECHA

11.03.2013 15:03

ECHA rozhodla zveřejnit na svých internetových stránkách nedůvěrné verze všech rozhodnutí o vyhodnocení dokumentací pocházejících z kontroly správnosti registrační dokumentace a posouzení návrhů dalších testů. K dispozici jsou i vyhledávácí funkce, které pomohou uživatelům najít konkrétní rozhodnutí o vyhodnocení dokumentace. Rozhodnutí lze vyhledávat podle hodnotícího procesu, čísla rozhodnutí, data vydání, případně může být vyhledávání založeno na názvu látky, ES nebo CAS čísle, pokud jsou tyto údaje veřejné.

Pro zvýšení transparentnosti rozhodovacího procesu se ECHA rozhodla zveřejnit na svých internetových stránkách nedůvěrné verze všech rozhodnutí o vyhodnocení dokumentací pocházejících z kontroly správnosti registrační dokumentace a posouzení návrhů dalších testů. Tato rozhodnutí jsou k dispozici obvykle s odkazem na související souhrnné informace o registraci, které obsahuje portál ECHA. Dostupná rozhodnutí bude ECHA vydávat pravidelně.

K dispozici jsou i vyhledávácí funkce, které pomohou uživatelům najít konkrétní rozhodnutí o vyhodnocení dokumentace. Rozhodnutí lze vyhledávat podle hodnotícího procesu, čísla rozhodnutí, data vydání, případně může být vyhledávání založeno na názvu látky, ES nebo CAS čísle, pokud jsou tyto údaje veřejné.

Rozhodnutí jsou zveřejňována s určitou časovou prodlevou od jejich přijetí, protože před zveřejněním ECHA kontaktuje adresáty rozhodnutí, aby si ověřila, že verze, která má být publikována, neobsahuje důvěrné údaje. ECHA upozorňuje, že ve zveřejněných dokumentech budou vymazány ty části, které byly při registraci označeny jako důvěrné a jejichž zveřejněním může dojít k ohrožení obchodních zájmů. Kromě toho jsou z dokumentů odebrány veškeré osobní údaje. Rozhodnutí jsou k dispozici pouze v jejich původním jazyce. Zveřejněním těchto rozhodnutí o vyhodnocení dokumentace zvýší ECHA transparentnost procesu. Současně umožňuje registrantům a třetím stranám (osobám) tento proces sledovat a lépe tak porozumět výsledným dokumentům.

 

Odkaz: Rozhodnutí o vyhodnocení dokumentace

 

Zdroj: MPO