Více času na podstatné

Rychlý energetický přehled dne

23.10.2012 08:14

ČEZ chce v Bulharsku po slunci investovat i do biomasy

Energetický gigant ČEZ v České republice s projekty v oblasti obnovitelné energie do budoucnosti nepočítá, v cizině ho ale stále lákají. Momentálně zacílil na biomasový projekt v Bulharsku. Detaily prozatím firma tají. Podle informací serveru Motejlek.com jde o investici za 13 milionů eur, téměř 324 milionů korun. S čistou energií v Bulharsku už má ČEZ zkušenost, v květnu zde začala elektřinu vyrábět fotovoltaická elektrárna Orešec o instalovaném výkonu 4,9 megawatt.

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/cez-chce-v-bulharsku-po-slunci-investovat-i-do-biomasy-925544#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/cez-chce-v-bulharsku-po-slunci-investovat-i-do-biomasy-925544#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

 

Na Semilsku mohou vzniknout geotermální elektrárny

Obce na Semilsku by se mohly brzy stát prvními místy v Česku, která využijí elektřinu z geotermálních elektráren. Společnost Entergeo zde dělá podrobný geologický průzkum a připravuje studii o dopadu elektráren na životní prostředí. Stavba by podle ředitele firmy Zbyňka Šonky mohla začít příští rok. Náklady odhadl zhruba na jednu miliardu korun. Zařízení by měla sloužit k dodávkám elektřiny pro dané obce. Definitivnímu rozhodnutí o jejich výstavbě ale bude předcházet debata s obyvateli, kteří by museli záměr schválit. Společnost spoléhá výhradně na soukromé peníze.

 

Čtvrtým zájemcem o elektrárnu Dětmarovice je firma Gascontrol

Čtvrtým zájemcem o uhelnou elektrárnu Dětmarovice, kterou nabídl k prodeji ČEZ, je havířovská společnost Gascontrol. Minulý týden deník E15 napsal, že se o elektrárnu ucházejí firmy NWR, Energetický a průmyslový holding a Česká energie. Zástupci ČEZ pouze zveřejnili, že zájemci o elektrárnu jsou čtyři, jejich jména ani podrobnosti o nabídkách ale neprozradili.

 

Rozvoj produkce obnovitelných zdrojů energie v Kanadě

Podle zprávy amerického ministerstva zemědělství Foreign Agricultural Service GAIN je určeno, že produkce etanolu v Kanadě se v roce 2012 se zvýšila o 40 % oproti roku 2011 a produkce bionafty se zvýšila o téměř 80 %. Je odhadováno, že produkce etanolu se zvýší na očekávaných 1,867 milionů litrů, o téměř 40 % oproti odhadované výše v roce 2011. Je předpovídáno, že produkce vzroste dále na 1,948 milionů litrů v roce 2013.

 

Nové trhy pro biomasu z trvalých travních porostů

V Nizozemsku, kde celková rozloha ploch trvalých travních porostů dosahuje více než 1 milion hektarů, zkoumají v současné době vědci University Wageningen nové možnosti odbytu pro sklizenou biomasu. Jednou z nich jsou biorafinérie. Při zpracování se porosty lisují a vznikají dva produkty – vlákna a na živiny bohatá odlisovaná šťáva. Z odlisované šťávy lze získat proteiny, které by mohly být používány například ke krmení zvířat a jako alternativa k importovanému sójovému šrotu. Zbytková šťáva a vlákna by mohla být vhodná k různému průmyslovému využití, informoval nizozemský odborný časopis Boerderij.

 

Bioplyn ve Švédsku v roce 2011

Ve Švédsku vzrostla v roce 2011 produkce bioplynu o 6 % oproti roku 2010. Podle zprávy Švédské plynové asociace bylo v roce 2011 ve Švédsku v provozu 233 bioplynových stanic s celkovou produkcí 1 473 GWh. Necelá polovina z celkové produkce bioplynu byla upravena na biopalivo pro pohon automobilů, což je významný nárůst oproti předchozímu roku. Podle Švédské plynové asociace se však jedná o minimální růst, který byl způsoben stagnující situací na trhu.

 

Energetické trendy a anaerobní digesce ve Velké Británii

Údaje z britského ministerstva energetiky a změny klimatu (DECC) odhalily prudký nárůst v množství elektřiny vyrobené spalováním tuhého komunálního odpadu a technologií anaerobní digesce. Anaerobním rozkladem bylo ve druhém čtvrtletí roku 2012 vyrobeno 69 GWh, v porovnání s 53 GWh za celý předešlý rok. Celková produkce ze zpracování biomasy (jedná se o skládkový plyn, spalování biomasy, anaerobní rozklad a spalování odpadu) vzrostla o 6,5 % oproti minulému roku (z 2,9 TWh na 3,1 TWh). Zpracování biomasy mělo ze všech OZE největší podíl na výrobě energie.

 

 

Zdroje: E15.cz, Agronavigátor.cz, czba.cz (Biogas Öst, Department of Energy & Climate Change)