Více času na podstatné

Rychlé energetické novinky - centrální vytápění pro malou obec, plynová elektrárna pro případ výpadku, potenciál větru

13.09.2012 10:48

Centrální vytápění pro malou obec. Vesnice Račice na Litoměřicku by měla v příštích letech přejít na nepříliš obvyklý systém vytápění. Individuální topeniště chce nahradit centrálním vytápěním napájeným kotelnou na biomasu. Celkem by to mělo stát kolem 103 milionů korun, z toho 70 procent má přijít z evropských fondů. Potřebnou hmotu ke spalování obec shání porůznu - část má prý domluvenou z prořezu stromů, zdroje chce získat ale i jinde. ČTK to řekl starosta Jaromír Maleček. Vesnice u Labe má něco přes 300 obyvatel. Teď získá další zvláštnost, protože centrální vytápění je na vesnicích spíše výjimkou. Do projektu biomasy se teď v Česku pustilo hned několik vesnic. "Reference jsme získali v Měňanech u Berouna, kde tento typ kotelny funguje snad od roku 2005," uvedl Maleček. "Pokrýt chceme v podstatě celou obec kromě těch nemovitostí, které připojení odmítnou," řekl starosta. Doufá v to, že lidé po spuštění kotelny odstaví dosavadní vytápění na uhlí a dřevo, které není tak efektivní a mnohem víc znečišťuje ovzduší.

PRE plánuje záložní plynovou elektrárnu. Pražská energetika (PRE) plánuje poblíž Třeboradic postavit plynovou elektrárnu, která by metropoli mohla dodávat proud v případě rozsáhlého výpadku. Zdroj s výkonem 47 megawattů by mohl být náhradou za elektrárnu, kterou PRE na severu Prahy dříve chystala v blízkosti Čimického háje. Proti záměru ale protestovali místní obyvatelé a výstavbu odmítlo vedení Prahy 8. Plán je podle PRE v souladu s energetickou koncepcí magistrátu, která předpokládá posilování spolehlivosti dodávek energie. Mluvčí firmy Petr Holubec ČTK řekl, že návrh je v rané fázi, termín dokončení elektrárny v Třeboradicích, ani náklady na výstavbu tak zatím PRE nestanovila. Doplnil, že Praha podobných záložních zdrojů podle požadavků Evropské unie potřebuje minimálně pět, ale zatím nemá žádný. "Uvidíme, co se nám podaří prosadit," dodal. Elektrárna by měla stát v areálu Výtopny Třeboradice, který je podle PRE vhodný jak s ohledem na životní prostředí, tak na zdraví lidí. Pro účely posuzování vlivů na životní prostředí firma předpokládá provoz 12 hodin denně ve všedních dnech. Součástí bude nádrž na 220 metrů krychlových záložního bioetanolu.

Vítr má potenciál pokrýt polovinu světové spotřeby energie v roce 2030. Energie větru by mohla uspokojit až polovinu světové poptávky po elektřině v roce 2030. Přitom na její pokrytí stačí instalace čtyř milionů turbín, které by měly výkon 7,5 TW. Tvrdí to společná studie amerických vědců z univerzit v Delawere a Stanfordu, která vypočítala celkový potenciál větrné energie v planetárním měřítku. Podle vědců je potenciál energie větru v celosvětovém měřítku vyšší než 250 terawatt. Skutečně využitelné energie je podstatně méně, podle vědců zhruba 80 TW – ta se týká oblastí nad pevninou a pobřežím ve výšce 100 metrů nad povrchem.

 

 

Zdroj: BIOM.cz (ČTK), ekolist.cz