Více času na podstatné

Sdělení EK k Rámcové vodní směrnici a směrnici o povodních

21.04.2015 12:22

SOVAK ČR informuje, že Evropská komise navazuje na komunikační sdělení Evropské iniciativě „Right to water“ s tím, že posílí provádění svých právních předpisů týkajících se vody vycházející ze závazků 7. akčního programu pro životní prostředí a z plánu na ochranu vodních zdrojů.

Evropská komise také bude pokračovat v pořádání dvoustranných setkání s jednotlivými státy EU v oblasti hodnocení opatření ke zlepšení vodních útvarů. V souladu s rozsudkem Evropského Soudního dvora C-525/12 bude Evropská komise také vyžadovat plnění požadavku na návratnost nákladů v ceně za vodohospodářské služby. V případě, že se členský stát rozhodne neusilovat o návratnost nákladů v určité činnosti využívající vodu, musí jasně vysvětlit, jaká jiná opatření zavedl, aby bylo zajištěno dosažení cílů Rámcové směrnice o vodě.

EK dále uvádí, že Vodní politika EU také umožnila EU vytvořit dynamické vodohospodářské odvětví na světové špičkové úrovni, ve kterém působí 9000 malých a středních podniků. Představuje tedy mnohem více než pouhou reakci na naléhavou potřebu v oblasti životního prostředí: je stavebním kamenem EU pro podnícení „zeleného a modrého růstu“ a lepší využívání zdrojů. Například technologie pro hospodárnější nakládaní s vodou jsou jádrem ekologické inovace a Komise v roce 2012 zahájila evropské inovační partnerství v oblasti hospodaření s vodou s cílem usnadnit rozvoj inovativních řešení, která mají potenciál přispět k udržitelnému hospodářskému oživení a zároveň k přizpůsobení se změně klimatu.

 

Dokument ke stažení:

Sdělení Evropské komise k Rámcové vodní směrnici a směrnici o povodních

 

 

Zdroj: SOVAK ČR