Více času na podstatné

Seminář odpady a obaly ve sněmovně ČR a Konference Bioplyn 2014 očima redaktora Pavla Mohrmanna

16.04.2014 17:54

Ve čtvrtek 10. 4. proběhl v Poslanecké sněmovně seminář výboru pro životní prostředí „Odpady a obaly, stav a praxe, legislativa po roce 2014“. O strategii nakládání s odpady pohovořil i Pavel Drahovzal ze Svazu měst a obcí. Sdělil, že neexistuje žádný dlouhodobý strategický dokument a že nefungují ekonomické nástroje v OH. V termínu 2. – 3. 4. 2014 se o týden dříve v Českých Budějovicích konala již 9. Konference Bioplyn. Tendence posledních let bohužel této konferenci nepřeje. Počet účastníků klesá, byť je v tomto oboru co nabídnout a zcela určitě má v energetice obrovskou budoucnost.

 

Seminář odpady a obaly sněmovna ČR

Po úvodním slovu pana PhDr. Robina Böhnische shrnula velmi krátce stav na obalovém trhu paní Mgr. Hana Zmítková, která ve své řeči rovněž vyzdvihla stav trhu s obaly a roli autorizované obalové společnosti EKO-KOM a.s.

Evropskou legislativu a její stav a nástřel budoucnosti přednesli Virginia Janssens, a Joachim Quoden, který rovněž porovnal práci několika systémů různých zemí. Rovněž představil společnost Europen, která pracuje v obalech od roku 1993. Připomněl, že obaly by měly být vyráběny odpovědně. Neměly by narušovat životní prostředí a měly by být deskově efektivní. Každý obal samozřejmě musí splňovat očekávání spotřebitele, ale zároveň musí být efektivně recyklovatelný. Obal musí být prostě vyráběn v souladu pro potřeby životního prostředí.

Dále uvedl, že Europen chce odstranit nedostatky v transparentnosti čísel. To ale není problém pouze Evropy, existuje například i v Kanadě. „Máme představu, jak by to mělo vypadat v ideální zemi, čehož nelze dosáhnout, ale ukazuje směr a my se budeme snažit ideálu přiblížit,“ dodal pan Quoden.

Náměstek ministra životního prostředí Vladimír Mana seznámil přítomné se stavem a vývojem legislativy odpadového hospodářství v ČR. Připomněl, že nový zákon je v současné době ve fázi pracovních skupin. Věcné záměry se rodí, včetně Plánu odpadového hospodářství. V září má být věcný záměr hotový. POH prošel radou OH a na podzim se půjde do meziresortního řízení. Přislíbil, že plán bude hotový na konci tohoto roku.

O strategii nakládání s odpady pohovořil Pavel Drahovzal ze Svazu měst a obcí. Sdělil, že neexistuje žádný dlouhodobý strategický dokument a že nefungují ekonomické nástroje v OH. "Požadavky EU jsou jasně dané. Musíme do roku 2020 zajistit padesáti procentní recyklaci papíru, plastů, skla a kovů z komunálního odpadu. Budeme mít povinnost zajistit oddělený sběr a využití rostlinných bio odpadů v obci do roku 2016. Razantně redukovat skládkování do 10 let. Zajistit energetické využití SKO z obcí a jim podobných odpadů od ostatních původců,“ řekl mimo jiné Pavel Drahovzal.

Zbyněk Kozel, který reprezentoval EKO-KOM, velmi efektivně a stručně zhodnotil stav na trhu s obaly a více než patnáctiletou práci této autorizované obalové společnosti. Zmínil se pár slovy o Zákonu o obalech a jeho plnění při činnosti autorizované společnosti.

Řečníci se až na pár výjimek dotkli faktu, který se týká vstupu nového hráče na trh s obaly. Zmínili úskalí a případné problémy s tím spojené. V době semináře žádost společnosti o autorizaci byla na Ministerstvu životního prostředí, které využilo svého práva a lhůtu na udělení prodloužilo o 30 dní.

 

 

Konference Bioplyn 2014

V Českých Budějovicích se 2. – 3. 4. 2014 konala již 9. Konference Bioplyn. Tendence posledních let bohužel této konferenci nepřeje. Počet účastníků klesá, byť je v tomto oboru co nabídnout a zcela určitě má v energetice obrovskou budoucnost.

Hotel Clarion v Českých Budějovicích přivítal účastníky již deváté konference Bioplyn 2014, letos určitě citelně poznamenanou rozhodnutím Energetického regulačního úřadu, který od letos zrušil provozní podporu pro bioplynové stanice nově uvedené do provozu. Přitom výroba například elektrické energie z bioplynu vzrostla meziročně o 60 %. Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů energií se podílela více než 22 %. Energetický regulační úřad ale zrušil od letošního roku provozní podporu pro stanice nově uvedené do provozu a konference mimo jiné řešila především tento fakt.

Legislativě v tomto oboru se věnovala přednáška pana Ing. Ladislava Havla z Ministerstva průmyslu a obchodu, která se dotkla i budoucí novely. Ta se bude projednávat v druhé polovině roku. Bude tam zahrnuto i jednání o zvýhodnění energií z výroby bioplynu. Podpora pro bioplynové stanice je i v programu vlády Bohuslava Sobotky. Mezinárodní situace bioplynu nahrává, protože závislost na dovozu plynu z Ruska je stav, od kterého by se ráda odklonila většina zemí.

Se zajímavou přednáškou o ekonomice bioplynových stanic přišel Ing. Zdenek Nesňal z Ústavu zemědělské ekonomiky a informací. Svou prezentací naznačil vhodná řešení, která by za současných technických možností a úrovně poznání i bez dosavadních podpor byla ekonomicky životaschopná. Možné cesty budoucího rozvoje jsou diskutovány v návaznosti na současné i budoucí změny Evropské a národní legislativy. Nastínil i model návratnosti investic v závislosti na vstupních substrátech.

Dramatického ústupu živočišné výroby po vstupu ČR do Evropské unie si všímal pan Kajan z České bioplynové asociace. Shrnul v bodech důvody pro rozvoj bioplynových stanic, kde zdůraznil i ekonomickou výhodnost, jednoduchost a rychlou návratnost investic.

Je známo, že biometan se dá využít stejně efektivně, jako zemní plyn. Je vhodný jak pro dopravu, tak i výrobu tepla a elektrické energie. Společně s vodou je to obnovitelný zdroj, který je schopen pracovat ve špičkovém a pološpičkovém režimu.

Evropa eviduje aktuálně 13 800 bioplynových stanic a v České republice jich je 487. Tímto číslem se řadíme na páté místo v Evropě za Německo, Itálii, Švýcarsko a Francii. Budoucnost tohoto odvětví z hlediska životního prostředí je pozitivní. Konference Bioplyn 2014 v Českých Budějovicích nás o tom přesvědčila.

 

Autor: Pavel Mohrmann (redakce Odpadové fórum, CEMC)