Více času na podstatné

ŠETŘÍLKOVI SE UCHÁZÍ O EKOLOGICKÉHO OSKARA

09.07.2013 11:30

Praha 9. 7. 2013 - V projektu „Šetřílkovi aneb hravě šetřím svou kapsu i přírodu“, se v tomto roce hravou formou naučily hledat energetické úspory v domácnosti tisíce lidí. Nyní je v nominaci mezi třemi nejlepšími projekty pro mládež v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR.  Cílem projektu je ukázat, že lze bez problémů spojit úspory v domácnosti s ochrannou životního prostředí.

Šetřílkovi učí  širokou veřejnost, jak díky úsporám v domácnosti snížit budoucí rozpočet rodiny a současně chránit životní prostředí. Poukazují na skutečnost, že dosažením environmentálně šetrných cílů dosáhneme také značných úspor na platbách za elektřinu, vodu, nebo vytápění. Cílová skupina je tedy motivována k úsporám především nižšími výdaji za běžný provoz domácnosti. Ze změny chování mohou těžit také podnikatelé.

O tom, že projekt „Šetřílkovi aneb hravě šetřím svou kapsu i přírodu“ je opravdu zajímavý, svědčí nominace mezi tři nejlepší projekty v kategorii Mládež v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR. Moc nás to těší a moc si toho vážíme“, říká Výkonný ředitel CEMC Jiří Študent a dodává „při plánování projektu a i při samotné realizaci klademe důraz na to, aby si uživatelé naše praktické rady co nejvíce osvojili a přenesli je také do svého zaměstnání. Věříme, že tímto způsobem pomůžeme českému průmyslu snižovat provozní náklady a tím pomůžeme zvýšit jeho konkurenceschopnost.

Projekt „Šetřílkovi aneb hravě šetřím svou kapsu i přírodu“ má charakter informační kampaně složené z mnoha aktivit. Veřejnost oslovuje moderními metodami prostřednictvím internetové prezentace, vzdělávacích seminářů nebo rozhlasových spotů, přičemž klíčovou aktivitou je vzdělávací společenská hra „Šetřílkovi“.

 
Podpořit "Šetřílkovi" můžeš i ty! Předem děkujeme za vaše hlasy v soutěži o nejsympatičtější projekt, hlasuj ZDE.

 

„Vaším úkolem ve hře je coby člen fiktivní rodiny Šetřílkových hledat úspory s cílem maximálního snížení poplatků za vodu, plyn, pohonné hmoty a energii. Pro investičně náročnější opatření, jako je například zateplení anebo výměna kotle, může hráč využít připravených půjček,“ říká manažer projektu Vladimír Študent a dodává „nebo naopak, pokud budete mít dostatek volných finančních prostředků, určitě využijte možnosti spoření, hra se totiž částečně zaměřuje i na finanční gramotnost. Nesmíte však zapomínat, že každý z rodiny má své přání a touhy. Když si přečtete naše rady na www.setrilkovi.cz, hravě zodpovíte kvizové otázky a získáte důležité plusové body do hry.“

 

E.ON Energy Globe Award ČR je jedno z nejuznávanějších ocenění v oblasti životního prostředí v České republice. Vyznamenává energeticky úsporné projekty, které šetří energii, přírodu, využívají obnovitelné zdroje a celkově přispívají k ochraně životního prostředí. Více o nominacích 2013 ZDE

 

Projekt se zaměřuje zejména na následující složky životního prostředí: odpady, voda, ovzduší, doprava a energie. Od začátku projektu realizační tým proškolil na odborných výstavách téměř tisíc lidí. „Osobně jsem rád, že se projekt také zaměřuje na oblast odpadů,“ říká redaktor časopisu Odpadové fórum Pavel Mohrmann a dodává „z posledních statistik vyplývá, že lidé stále více třídí odpad, ale existuje řada špeků, kdy si člověk neví rady a v tom vidím důležitou roli vzdělávacích textů resp. celého projektu. Například při vzdělávání veřejnosti jsme zjistili, že 95% lidí neví, co si počít s olejem po smažení,  anebo s injekční stříkačkou naleznou na ulici.“

Hru si v současné době vyzkoušelo už přes 8.000 lidí a každým dnem se toto číslo zvětšuje. Hra je dostupná nejen pro PC, ale také pro chytré mobilní telefony s operačním systémem Android na Google play. Pro prvních pět nejlepších CEMC připravil velmi zajímavé a lákavé ceny.

„Toho nejlepšího odměníme králem mobilních telefonů Samsung Galaxy S4, druhý v pořadí získá příspěvek ve výši 9 000Kč na cokoli, co je spojené s úsporami energií,“ říká Vladimír Študent a dodává „věřím, že když si lidé osvojí úspory jako běžnou součást života, v budoucnu si za ně splní řadu  svých snů. Mnoho dalších zajímavých rad z celé oblasti životního prostředí a nejen pro průmysl  najdete
na našem portále www.tretiruka.cz.“

_______________________________________________________________________________________________

Projekt „Hravě šetřím svou kapsu i přírodu“ je spolufinancován z prostředků Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR, přičemž je realizován od 1. 7. 2012 do 20. 10. 2013. Projekt se zaměřuje na další vzdělávání, konkrétně na oblast odpovědného přístupu k životnímu prostředí a udržitelnému rozvoji. Cílem projektu je environmentální osvěta veřejnosti. Projekt se primárně zaměřuje na environmentální problémy související s provozem běžné domácnosti, a to konkrétně v oblastech: odpady a obaly, ochrana vod a snižování spotřeby, ochrana ovzduší, snižování energetické spotřeby a doprava.  Více o projektu na www.setrilkovi.cz.

České ekologické manažerské centrum (CEMC) je sdružením českých podniků a podnikatelů. Bylo založeno v roce 1992 pro šíření znalostí o environmentálním managementu v českém průmyslu. Posláním CEMC je podílet se na snižování nebezpečí z průmyslové a jiných činností pro životní prostředí a zároveň přispívat ke zvyšování efektivity podnikání. CEMC je vydavatel odborného časopisu Odpadové fórum a odborného environmentálního portálu www.tretiruka.cz.

 

Kontakty:

 

Manažer projektu: „Hravě šetřím svou kapsu i přírodu“

Vladimír Študent

studentv@cemc.cz

www.cemc.cz

tel.: 608 819 699

 

 

Odpadové fórum - odborný měsíčník zabývající se všemi aspekty, které souvisejí s odpadovým hospodářstvím

Pavel Mohrmann

mohrmann@cemc.cz
www.odpadoveforum.cz
tel.: 274 784 067

 

 

Ing. Jiří Študent ml.www.Třetíruka.cz - odborný portál zaměřený na průmyslovou environmentální praxi

Jiří Študent ml.

info@tretiruka.cz

www.tretiruka.cz

tel.: 602 617 616

 

 

 

Dokumenty ke stažení:

TZ_EON_CEMC.doc (292 kB)
TZ_EON_CEMC.pdf (201,7 kB)

Další PR materiály (logy, obrázky apod.) - ZDE