Více času na podstatné

Seznamte se s evropským etickým kodexem k EPC

30.05.2014 08:48

Energetciké služby se zárukou (z angl. Energy Performance Contracting - EPC) jsou služby umožňující klientovi šetřit energii bez kapitálových nákladů na investice, které jsou spláceny přímo z úspory nákladů na energie. V České republice existuje značný potenciál úspor energie, jenž by mohly projekty EPC realizovat. Pro rok 2020 byl tento potenciál úspor nákladů odhadnut na 1mld. Kč, z čehož je v současnosti využitých v průměru jen 40 mil. Kč ročně. V České republice jsou díky dvacetileté historii projekty EPC na vysoké úrovni, většímu uplatnění této metody však stojí v cestě několik bariér. Zejména jde o nedostatek zájmu a nedůvěra na straně klientů, která je dána mimo jiné určitou složitostí a vyšší administrativní náročností této metody. Na tyto bariéry reaguje Evropský etický kodex pro EPC (dále etický kodex), jenž je v současnosti připravován v rámci projektu Transparense financovaným programem Evropské komise Intelligent Energy Europe.

Etický kodex definuje hlavní zásady přípravy a realizace projektů EPC, jejichž dodržování je klíčové pro kvalitní provedení energeticky úsporných opatření a maximalizaci dosažených úspor energie a souvisejících nákladů. V rámci projektu bude snaha získat pro dobrovolný závazek k dodržování etického kodexu co největší počet firem energetických služeb poskytujících EPC (firmy ESCO). Čím bude více takových firem, tím větší budou pozitivní dopady na zvýšení důvěry potenciálních klientů k využívání těchto služeb.

Předností Evropského etického kodexu pro EPC je, že se jedná o dokument, který bude ve stejném znění a formě uplatněn minimálně ve 20 evropských zemích. Etický kodex je konsensus evropských firem a expertů pohybujících se v dané oblasti o tom, co je definováno pro uplatnění EPC, a je tak prvním vykročením k harmonizaci evropského trhu s EPC.

Etický kodex je určen také jako informace pro klienty o tom, co mohou od svých dodavatelů EPC požadovat jako minimální standard kvality. Jednou z klíčových zásad etického kodexu, kterou by klient měl požadovat jako samozřejmost, je garance úspor poskytovatelem EPC. Poskytovatel EPC zaručuje dosažení smluvně dohodnuté úrovně energetických úspor a/nebo s tím spojených nákladů. Pokud v rámci projektu EPC nejsou dosaženy výsledky uvedené ve smlouvě, je poskytovatel EPC povinen doplácet klientovi nedosažené úspory, a to po celou dobu trvání smlouvy.

V současnosti se text Evropského etického kodexu dotváří v rámci aktivit projektu Transparense. Poslední verzi dokumentu je možné stáhnout na webové stránce projektu www.transparense.eu/cz/eticky-kodex, kde je také uveden kontakt pro zasílání připomínek, či případné dotazy. Na této stránce lze také najít pod záložkou „trh EPC“, či přímo na adrese www.transparense.eu/eu/epc-databases velice zajímavé výsledky průzkumu evropských trhů s EPC.

Etický kodex byl představen české odborné veřejnosti prvně dne 13. května v pražském komunitním centru Hub. V současnosti je jeho uplatnění projednáváno se členy Asociace poskytovatelů energetických služeb - APES (www.apes.cz). Tato asociace sdružuje od roku 2010 nejen firmy energetických služeb, které projekty EPC realizují, ale také klíčové poradenské firmy, které pomáhají připravovat projekty EPC k realizaci na straně zákazníků.