Více času na podstatné

SFŽP spouští další akcelerační opatření, které má snížení ztráty evropských

01.08.2014 13:03

Státní fond životního prostředí ČR od dnešního dne přistupuje k zásadní změně administrace projektů OPŽP, která má přispět k další akceleraci celého Operačního programu životní prostředí (OPŽP). Mezi již aplikovanými akceleračními opatřeními se podle fondu jedná o jednu z nejpodstatnějších úprav, která významně zkrátí dobu mezi vydáním registrace a Rozhodnutím o poskytnutí dotace.

Informační systém SFŽP ČR bude nově umožňovat předsunout vydání Rozhodnutí o poskytnutí dotace před proces posouzení veřejných zakázek. V praxi tedy bude možné vydat Rozhodnutí o poskytnutí dotace neprodleně po doložení všech k němu požadovaných dokladů podle přílohy č. 1 Směrnice MŽP č. 6/2014 pro předkládání žádostí a o poskytování finančních prostředků pro projekty z Operačního programu Životní prostředí včetně spolufinancování ze Státního fondu životního prostředí ČR a státního rozpočtu České republiky - kapitoly 315 (životní prostředí).

Díky této úpravě bude možné vydat Rozhodnutí o poskytnutí dotace i před nebo v průběhu posuzování veřejných zakázek na fondu, nikoliv až po komplexním posouzení všech výběrových řízení, která se k danému projektu vztahují, jako tomu bylo doposud. Kontrolní mechanismus posouzení veřejných zakázek se tímto opatřením nijak neoslabuje ani neruší, pouze dochází ke změně v návaznosti pracovních postupů tak, aby žadatelé o podporu obdrželi Rozhodnutí o poskytnutí dotace ve výrazně kratší lhůtě oproti stávající praxi.

Fond upozorňujeme žadatele, že vlastní financování projektu (proplácení podpory) bude možné až po dokončení posuzování veřejných zakázek pracovníky fondu. Podmínkou zařazení fakturace do žádostí o platbu bude právě dokončení posouzení daného výběrového řízení, ke kterému se vážou předkládané faktury. Posuzování veřejných zakázek může probíhat nikoliv jen do v pořadí první žádosti o platbu, ale průběžně s proplácením výdajů z ostatních, již posouzených veřejných zakázek, přičemž tímto nastavením bude zajištěno, že do žádosti o platbu nebude možné zahrnout výdaje z veřejné zakázky, která ještě nebyla ze strany fondu posouzena. Pokusí-li se žadatel zařadit do žádosti o platbu výdaje z nezkontrolované veřejné zakázky, informační systém ho upozorní, že tyto faktury nelze do žádosti o platbu zařadit z důvodu nedokončeného posouzení veřejné zakázky poskytovatelem dotace. Případná korekce za pochybení při výběru dodavatele bude řešena v souladu se zákonem č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech.

 

Zdroj: SFŽP