Více času na podstatné

ŠKODA AUTO nasazuje kamiony na CNG

14.02.2017 13:38

Po dvouměsíční zkušební fázi nasadila automobilka Škoda čtyři kamiony s pohonem na CNG v každodenním provozu v areálu hlavního výrobního závodu v Mladé Boleslavi. Kamiony poháněné zemním plynem se oproti vozidlům s konvenčním pohonem vyznačují podstatně nižšími emisemi a o 30 procent nižšími náklady na pohonné hmoty.

Další novinkou v logistice Škodovky jsou gigalinery, které začne využívat na vybraných trasách k přepravě nákladů od dodavatelů a zpět. Tyto nákladní soupravy o délce 25 metrů pojmou zhruba o polovinu víc nákladu než běžné tahače s návěsem. Počet jízd se tak sníží a sníží se i emise CO2 o zhruba 200 tun ročně.

V hlavním závodě v Mladé Boleslavi firma využívá i soupravu elektrického tahače se dvěma přívěsy, která byla v rámci pilotního projektu dodatečně vybavena solárními panely. Fotovoltaické moduly za jízdy dobíjejí lithium-iontové akumulátory. Elektrické tahače denně ujedou zhruba 70 kilometrů.

Pro blízkou budoucnost automobilka sleduje vizi, že většina dodavatelů, sídlících v blízkosti českých závodů, bude své komponenty k linkám dodávat jen kamiony s alternativním pohonem.

 

Zdroj: iHNED.cz