Více času na podstatné

Skupina ČEZ dokončuje instalaci inteligentních elektroměrů. Moderní přístroje od ČEZ již používá přes 30 tisíc domácností v Česku

25.01.2012 09:08

Přesně půl roku stačilo společnosti ČEZ na to, aby do českých domácností nainstalovala v rámci svého pilotního projektu přes 30 tisíc inteligentních elektroměrů. Tyto moderní přístroje, které podrobně měří spotřebu elektrické energie, používají domácnosti ve třech vybraných oblastech, a to v Pardubicích, ve Vrchlabí a na Jeřmanicku.

V rámci pilotního projektu inteligentních elektroměrů Skupiny ČEZ je pro Pardubice a jeho blízké okolí je určeno 24 tisíc těchto přístrojů. Pro oblast severočeských Jeřmanic pak 5 tisíc a pro Vrchlabí 4 tisíce chytrých měřidel. Česká republika se tak zařadila mezi několik západních států, které rozsáhlé testování inteligentních měřidel již zahájily. Mezi ně například patří Německo, Španělsko, Itálie, Švédsko, Francie, Velká Británie, Austrálie či USA.

 „Poslední desítky inteligentních elektroměrů osazujeme v prvních týdnech tohoto roku. Jedná se zejména o odběrná místa, která nebyla pro instalaci přístupná z důvodu nepřítomnosti odběratele nebo jiných technický důvodů. V současnosti máme nainstalovaný téměř plný počet měřidel, která jsme v projektu plánovali,“ říká František Müller z ČEZ Měření, vedoucí technického týmu projektu, v rámci kterého jsou tato měřidla nasazována.

„Díky tomuto projektu můžeme ověřit chování chytrých elektroměrů v reálných podmínkách české distribuční sítě. Zkušenosti s novou technologií potřebujeme vyhodnotit pro to, abychom byli připraveni na případné nasazení v dalších oblastech,“ dodává František Müller.

Vybraným zákazníkům, kteří mají inteligentní elektroměry, nabídl ČEZ speciální dvoutarif – vysoký a cenově zvýhodněný nízký tarif. Pokud odběratel přesune některé energetic­ky náročné aktivity, jako je například žehlení, praní, mytí nádobí v myčce, do doby platnosti níz­kého tarifu, může tak svůj účet za elektřinu snížit. Protože se jedná o testovací projekt, zákazník nic neriskuje. Pokud se odběrateli podaří s novým tarifem ušetřit, zaplatí za spotřebovanou elek­třinu méně. V případě, že nový tarif nepřinese očeká­vanou úsporu, zaplatí za spotřebovanou elektřinu podle svého současného tarifu.

ČEZ nabízel tento tarif v rámci pilotního projektu v průběhu 2. pololetí 2011. Jeho nabídka byla ukončena a v současnosti probíhá jeho vyhodnocení.

 „Po nepřetržité půlroční instalaci inteligentních elektroměrů začínáme naplno sledovat, jak elektroměry pracují a jak jejich služby využívají zákazníci Skupiny ČEZ. Mimo jiné nás zajímá, jestli jsou odběratelé pod finančním tlakem ochotni změnit své chování a využívat některé energeticky náročnější spotřebiče mimo špičku,“vysvětluje Ondřej Mamula, vedoucí projektu chytrých elektroměrů společnosti ČEZ.

Ke zlepšení komfortu zákazníků ČEZ zprovoznil nový webový portál, na kterém odběratelé mohou moci bezplatně sledovat svojí spotřebu elektřiny. Naměřená data se zákazníkům zobrazí na hodinových, denních či měsíčních grafech.

Výhody chytrých elektroměrů

Z hlediska spotřebitele nabízejí chytré elektroměry řadu výhod. Detailní zobrazení spotřeby elektrické energie umožňuje odběratelům lépe řídit jejich spotřebu energie. Chytré elektroměry by v budoucnu mohly spotřebiteli navíc přinést širší spektrum tarifů. Pro další zvýšení komfortu odběratelů se chytrá měřidla v budoucnu mohou propojit s řídícím systémem  inteligentního domu. Zákazník pak bude mít k dispozici nejen data o své spotřebě, ale zároveň i o aktuální ceně odebírané elektřiny. Řídicí systém domu bude regulovat vnitřní teplotu domu v závislosti na okolních podmínkách, aby se interiér zbytečně nepřetápěl nebo nevychlazoval. Bude ovládat i další spotřebiče v domě, včetně nabíjení elektromobilu, a to tak, aby při zachování požadovaného komfortu byly náklady domu na elektřinu minimální. Spotřebitel dokonce bude moci vše sledovat a regulovat na dálku, a to buď z počítače, nebo z aplikace v mobilním telefonu. Data získaná z elektroměrů jsou zpracovávána anonymně a při jejich přenosu budou nasazeny sofistikované zabezpečovací mechanismy. 

Projekt AMM Skupiny ČEZ

Evropská unie požaduje, aby v roce 2020 disponovalo 80 procent odběratelů-domácností chytrými měřidly. Díky nim by se spotřebitelé mohli stát aktivními účastníky na trhu s elektřinou. Evropská unie umožňuje před zahájením instalace vypracovat technicko-ekonomické posouzení všech dlouhodobých nákladů a přínosů pro trh a jednotlivého zákazníka a doporučit způsob zavedení chytrých elektroměrů, který bude pro danou zemi optimální. Toto vyhodnocení má být hotové do 3. září 2012, pilotní projekt Skupiny ČEZ je jedním z nejvýznamnějších přispěvatelů do této studie.

 

Zdroj: ČEZ