Více času na podstatné

Skupina ČEZ otevřela dobíjecí stanici pro elektromobily v Ostravě

06.04.2012 09:14

Praha, 5. 4. 2012 – Dnes dopoledne byla zprovozněna první ostravská stanice k dobíjení elektromobilů v barvách ČEZ. Jedná se o dvanáctou dobíjecí stanici, kterou společnost ČEZ otevřela v České republice. Další stanice budou následovat ještě v prvním pololetí tohoto roku, a to nejenom v Praze, ale i dalších českých městech.

Infrastruktura dobíjecích stanic pro elektromobily se rozrůstá nejen v české metropoli, ale i v dalších městech. Po Plzni následovala Ostrava, kde dnes ČEZ otevřel dobíjecí stanici v kancelářském komplexu Orchard – celkově již dvanáctou v České republice. Právě firma The Orchard je jedním z infrastrukturních partnerů projektu Elektromobilita společnosti ČEZ.

Otevření dobíjecí stanice pro elektromobily - Ostrava

Slavnostní otevření dobíjecí stanice pro elektromobily v Ostravě

„Výstavba dobíjecích stanic se s příchodem jara opět naplno rozjíždí. V nejbližší době se objeví stanice pro normální

dobíjení také ve Vrchlabí a Hradci Králové, mimo to plánujeme zprovoznit stanice na dalších místech v Praze. Přípravy například vrcholí u řetězce McDonald´s, u kterého zanedlouho otevřeme hned několik stanic najednou,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie společnosti ČEZ.

Provoz první dobíjecí stanice, zřízené v rámci projektu Elektromobilita společnosti ČEZ, byl zahájen 30. 11. 2011 v Duhové ulici před sídlem ČEZ. Do roku 2013 ČEZ plánuje instalaci celkem 150 až 200 veřejných dobíjecích stanic. Do projektu se kromě firem zapojují také města a obce. Jejich účast v projektu Elektomobility přispívá k rozšiřování sítě dobíjecích stanic a vyplývá z jejich zájmu podporovat bezemisní dopravu ve svých aglomeracích. 

 „Od samého vzniku areálu byl kladen důraz na nejvyšší technický standard, maximální energetickou úspornost provozu a flexibilitu nájemních ploch. Vzhledem k tomu, že podporujeme zdravý a čistý život ve městě, byla výstavba dobíjecí stanice dalším logickým krokem pro maximální ochranu životního prostředí,“ říká Richard Ness, generální ředitel The Orchard.

V Ostravě je v současnosti podle aktuálních údajů Občanského sdružení Elektromobily téměř 10 elektromobilů a několik elektrických skútrů. Jeden elektromobil značky Peugeot iOn v cargo verzi mají také zaměstnanci ČEZ Měření, kteří auto používají ke svým každodenním pracím, jako jsou revize nebo výměny elektroměrů.

Způsob platby při používání dobíjecí stanice

Zákazníci, kteří chtějí využívat služeb dobíjecích stanic Skupiny ČEZ, musí uzavřít s ČEZ zákaznickou smlouvu. Ta jim v následujících dvou letech umožní neomezené dobíjení u všech stanic společnosti ČEZ za paušální symbolický poplatek. V roce 2012 poplatek činí 100 korun měsíčně, v roce 2013 půjde o poplatek ve výši 150 korun. Každému zákazníkovi bude přidělen unikátní speciální čip. Dobíjecí stanice s uživatelem komunikuje pomocí displeje a tlačítek, kterými uživatel ovládá navigační menu. Zákazník tak bude moci sledovat, kde a jak dlouho dobíjel a kolik kWh načerpal.

Společnost ČEZ také zprovoznila nový webový portál www.elektromobilita.cz, na kterém je aktuální mapa s podrobnými informacemi o jejích stanicích a také návod, jak se stát zákazníkem Elektromobility společnosti ČEZ. 

Projekt Elektromobilita společnosti ČEZ

Skupina ČEZ podporuje koncept elektromobility v souladu se strategií FUTUR/E/MOTION. Kroky, které ČEZ v tomto směru podniká, se týkají podpory užívání elektromobilů a poskytování komplexních služeb s vazbou na distribuční síť ČEZ. Cílem je přispět k rozvoji zcela „bezemisní“ dopravy v České republice a testovat dopady elektromobility na distribuční síť.

Společnost ČEZ se v projektu Elektromobilita zaměřuje na výstavbu dobíjecích stanic pro normální. Dobíjecí stanice normálního dobíjení pracuje ve své základní verzi s napětím jako běžná domácí zásuvka (tj. 16A/230 V). Na rozdíl od ní má však několik výhod. Dokáže například optimalizovat dobíjení elektromobilu, prodlužuje tím životnost baterie a brání jejímu poškození. 

ČEZ se zaměření také na výstavbu stanic rychlého dobíjení, které pracují s vyšším napětím a umožňují dobíjet 100 % kapacity akumulátoru do 50 minut. Tyto stanice však vyžadují speciální připojení na elektrickou síť. Společnost ČEZ jejich instalaci zahájí v roce 2012. První dobíjecí stanice tohoto typu bude stát v Duhové ulici, kde je sídlo ČEZ.

Jan Beneš, tiskový mluvčí ČEZ

 

Zdroj: ČEZ