Více času na podstatné

Slavit mohou čeští vědci i domácnosti, jak to?

14.03.2013 09:07

Stovky domácností v Říčanech u Prahy se zapojili do historicky první elektronické aukce energií pro domácnosti. Ušetří až 30 procent. Pět stovek domácností v Říčanech u Prahy bude v následujících dvou letech platit za elektřinu a plyn zřejmě nejmíň v celé zemi. Tuzemská firma Advanced Materials ve středu představila prototyp baterie na bázi lithiových nanomateriálů, tedy velmi malých částeček. Díky jejich vlastnostem by baterie v budoucnu měly najít využití mnoha oblastech. Pražští vědci z Ústavu fyziky plazmatu se při výzkumu na zařízení tokamak COMPASS dočkali úspěchu. Poprvé při svém zkoumání velmi horkého plynu – plazmatu dosáhli režimu odborně nazývaného H-mod. Tým fyziků se tak dostal do světové špičky.

Menší a přitom výkonnější baterie než vyrábějí přední světoví výrobci jako Sony nebo Mitsubishi by se mohly dělat v Česku. Tuzemská firma Advanced Materials ve středu představila prototyp baterie na bázi lithiových nanomateriálů, tedy velmi malých částeček. Baterie úspěšně testovala v Ústavu fyzikální chemie Akademie věd v Praze, napsal dnes server iHNED.cz. Díky jejich vlastnostem by baterie v budoucnu měly najít využití v elektronice, lékařských přístrojích, elektromobilech či při stabilizaci elektrické sítě uchováváním solární a větrné energie. Více ZDE.

 
Pražští vědci z Ústavu fyziky plazmatu se při výzkumu na zařízení tokamak COMPASS dočkali úspěchu. Poprvé při svém zkoumání velmi horkého plynu – plazmatu dosáhli režimu odborně nazývaného H-mod. Dokáže plazma lépe udržet při extrémně vysokých teplotách. Jde o klíčový výsledek, který pomůže výzkumu termojaderné fúze (procesu slučování atomových jader), řekl ČTK Jan Mlynář z Ústavu fyziky plazmatu Akademie věd před dnešní tiskovou konferencí. Podle něj se tak tým fyziků dostal do světové špičky. Více ZDE.
 

Domácnosti

Stovky domácností v Říčanech u Prahy dražily cenu energií. Ušetří až 30 procent. Pět stovek domácností v Říčanech u Prahy bude v následujících dvou letech platit za elektřinu a plyn zřejmě nejmíň v celé zemi. Lidé se tu zapojili do historicky první elektronické aukce energií pro domácnosti. A celkově ušetřili miliony. Město Říčany u Prahy má za sebou podle starosty úspěšnou aukci. V příštích dvou letech lidé uspoří za plyn téměř třicet procent, za elektřinu necelých sedmnáct. Jde ale jen o cenu za samotnou energii, platby za distribuci zůstávají stejné. Celkově tak účty budou sice nižší, ale ne o tolik. Výhody říčanských domácností chtějí využívat i stovky lidí po celé zemi. V následujících měsících se tak energie budou dražit například v Krnově, Šenově, Bílovci nebo v Praze 6, kde žije přes čtyřicet tisíc domácností. Více ZDE.

 

Zdroje: iHNED.cz, rozhlas.cz, Atominfo.cz