Více času na podstatné

Slovensko: KVET beze změny, OZE bez perspektivy. Parlament konečně přijal novelu

30.01.2013 12:46

Dlouho očekávaná novela o podpoře obnovitelných zdrojů energie je na světě. Sporné opatření, které předpokládalo zrušit výkonnostní omezení podpory zařízení KVĚT, nakonec z novely vypadlo. "Toto je recept i do budoucna, třeba zvolit koordinovaný a nekompromisní postup," prohlásil včera poslanec za stranu SaS Juraj Miškov.

Novela byla do parlamentu předkládána ve zkráceném režimu, vláda ji chtěla přijmout ještě v prosinci loňského roku, aby mohla od ledna vstoupit v platnost. Po ostré kritice opozice však bylo druhé čtení o tomto bodě přesunuty na lednovou schůzi parlamentu.

Opozice zákonu vyčítala to, že je šitý na míru společnosti paroplynových cyklus (PPC) a jejím majitelem, finanční skupině Penta. Sporný bod, který opoziční poslanci vládě v novele vyčítali, přijetím pozměňovacího návrhu Maroše Kondróta (Směr-SD) z právní normy nakonec vypadl.

Kritizovaným opatřením se měla nejprve rozšířit podpora pro elektrárny s vysoce účinnou kombinovanou výrobou s výkonem do 300 megawattů. Později se tento bod upravil a podpora měla směřovat pro elektrárny bez omezení výkonu.

Jelikož se toto opatření z novely vypuštěno, podpora pro elektrárny s vysoce účinnou kombinovanou výrobou zůstává na původní úrovni. Mají na ni nárok elektrárny s výkonem do 200 megawattů.

Konec OZE?
Novela není dobrou zprávou ani pro provozovatele obnovitelných zdrojů. Podle jejich slov osekání podpory zastaví smysluplný rozvoj většiny obnovitelných zdrojů na Slovensku. "Novela však mimo jiné omezuje možnost instalace FVE na střechách na 30 kilowattů, což je úroveň, kdy to už jen velmi mělo občanům a firmám dává i jen nějaký ekonomicky smysl, kvůli jednotkovým vyšším cenám instalace," prohlásil před časem Jan Karaba, ředitel společnosti SolarEnergia.

Chybí koncepce
Tím se však legislativní změny v energetice nekončí. Druhou nejčastější výčitkou opozice byla údajná nekoncepčnosť vlády v tomto odvětví. Poslanec Jozef Mikuš z SDKÚ-DS poukázal na to, že novela byla nekoncepčným příkladem toho, jak vláda neví, co s energetikou, a "střílí odboku". Daňoví poplatníci tak na to podle jeho slov doplatí rostoucími cena energií. Poslanec za stranu Most-Híd Gabriel Csicsai vyzvedl, že opozici se podařilo zvítězit. Vládní Směr-SD podle něj nemá koncepci nejen v energetice a resortu hospodářství, ale ani v jiných resortech.

Paradoxně, v tomto našla opozice s koalicí společnou řeč. To, že Slovensku chybí nová energetická koncepce, je podle ministra hospodářství Tomáše Malatinského pravda. Resort však již podle jeho slov na ní pracuje a chce ji přijmout ještě v roce 2013. "Když ji budeme mít v rozpracované fázi, určitě s ní přijdeme na veřejnost," avizoval včera ministr Malatinský

 

Zdroj: Energie-portal.sk