Více času na podstatné

Sněmovna podle senátorů opět nedodala správný text odpadní novely

19.04.2013 09:52

Sněmovna podle senátorů ani v opravené verzi novely o odpadech nedodala text, který schválila. Pochybení v předloze, která již neobsahuje nepřijatou úlevu pro solárníky, je nyní v termínech týkajících se účinnosti novely. ČTK to po jednání senátního výboru pro životní prostředí řekl jeho předseda Ivo Bárek (za ČSSD).

Problém je tentokrát v tom, že Sněmovnou zaslaná podoba novely přináší vybraným firmám od příštího roku povinnost zpětného odběru použitých pneumatik. Zároveň ale z letošního září také až na 1. ledna 2014 oddaluje povinnost ministerstva životního prostředí vést veřejný seznam těchto firem, což už ale Sněmovna neschválila. Nenavrhoval to totiž v rámci úprav účinnosti novely ani sněmovní výbor pro životní prostředí, ani ministr Tomáš Chalupa (ODS).

Opravené znění novely mělo nahradit původní text, který podle Němcové obsahoval "administrativním nedopatřením" i nepřijatý návrh poslance ODS Františka Sivery. Podle něj by se o šest měsíců do konce letošního roku prodloužila lhůtu, v níž musí provozovatelé solárních elektráren uzavřít smlouvu o financování likvidace elektroodpadu ze solárních panelů.

Senát má o novele nově rozhodnout do příštího pátku, tedy do 26. dubna.