Více času na podstatné

Do čela výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny byla zvolena Dana Balcarová

30.11.2017 08:45

Po úterním obsazení míst v odborných výborech Poslanecké sněmovny se včera výbory poprvé sešly a volily své předsedy. Hospodářský výbor povede předseda poslanců SPD Radim Fiala a výbor pro životní prostředí Dana Balcarová (Piráti). Potvrzení předsedů výborů mají poslanci na programu dnes. Avizujeme, že se můžete těšit na pohled paní Balcarové na životní prostředí v lednovém vydání časopisu Odpadové fórum.

Dana Balcarová pochází z Pardubic, od roku 1979 žije v Praze. Vystudovala SPŠE a Informatiku na VŠE Praha. Studovala Ekonomii životního prostředí na VŠE Praha a současně mezioborový předmět Globalizace a globální problémy na UK Praha. Prošla několika firmami, kde se na manažerské úrovni věnovala informačním systémům a databázím (Lidové noviny, Česká inspekce životního prostředí, SCIO, Hestia, o.s. …). Je živnostník v oblasti zpracování dat a pořadatelství enviromentálních osvětových akcí (Mikroklima, Den Země, Neděle bez auta …). Je místopředsedkyní iniciativy Krocan působícím na Praze 9, kde se věnuje ochraně zeleně, územnímu rozvoji a pořádání občanských akcí.

V komunálních volbách 2014 byla zvolena do zastupitelstva MČ Prahy 9, kde pracuje ve Finančním výboru, Komisi rozvoje území a Komisi ŽP a dopravy.

Dana Balcarová je členkou Republikového výboru České pirátské strany a garantkou programového bodu životního prostředí pro volby do PSP. Hlavním mottem programového bodu ŽP je „Šetrně k lidem – šetrně k přírodě“. Piráti staví politiku životního prostředí na přirozené motivaci, inovaci, respektu k přírodě a účasti veřejnosti. Uvědomují si význam kvality půdy, vody, vzduchu a života ve městech a obcích. Podpoří recyklaci odpadů a naopak chtějí postihovat negativní externality a zastavit nesmyslné dotace.

 

 

Přehled předsedů sněmovních výborů:

Výbor předseda člen klubu
Hospodářský výbor Radim Fiala SPD
Kontrolní výbor Roman Kubíček ANO
Mandátový a imunitní výbor Stanislav Grospič

KSČM

Organizační výbor *) Radek Vondráček ANO
Petiční výbor Helena Válková ANO
Rozpočtový výbor Miloslava Vostrá

KSČM

Ústavně právní výbor Marek Benda ODS
Volební výbor Stanislav Berkovec ANO
Výbor pro bezpečnost Radek Koten SPD
Výbor pro evropské záležitosti Ondřej Benešík KDU-ČSL
Výbor pro obranu Jana Černochová ODS
Výbor pro sociální politiku Radka Maxová ANO
Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Václav Klaus ml. ODS
Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj Ivan Bartoš Piráti
Výbor pro zdravotnictví Věra Adámková ANO
Výbor pro životní prostředí Dana Balcarová Piráti
Zahraniční výbor - -
Zemědělský výbor Jaroslav Faltýnek ANO