Více času na podstatné

Solární Novinky: First Solar zvedá laťku v účinnosti tenkostěnných panelů

07.08.2014 09:02

Nezávislá americká FV laboratoř Newport Corporation’s Technology and Applications Center PV Lab potvrdila, že tenkostěnné CdTE solární články americké společnosti First Solar dosáhly nového rekordu v konverzní účinnosti ve výši 20,9 %. First Solar tak pokořil světový rekord účinnosti tenkostěnných článků CIGS, který patřil japonské společnosti Solar Frontier.

NREL

First Solar současně dosáhl světový rekord pro technologii solárních článků typu „single-junction” (jednovrstvé technologie), který již byl zahrnut do renomované mapy nejúčinnějších světových článků americké společnosti NREL (National Renewable Energy Laboratory).

 

Nová technologie článků byla vyvinuta v továrně a vývojovém centru First Solar v Perrysburgu v USA. Společnost použila pouze procesy a materiály, které se běžně používájí v průmyslové výrobě solárních článků.

 

Proto je vysoce pravděpodobné, že společnost novou technologii nejúčinnějších tenkostěnných článků již brzy uvede na trh. V současnosti First Solar dosahuje průměrné výrobní účinností modulů ve výši 14%.

 

Společnost očekává, že nejnovější technologie bude brzy uplatněna na komerční bázi a přispěje tak k dalšímu zvýšení účinnosti CdTe solárních článků.  Cílem společnosti je zvýšit  účinnost komerčně dostupných CdTe solárních článků na úroveň  22  %  v roce 2015.

 

Zdroj: Solární Novinky