Více času na podstatné

Soud odmítl žalobu kvůli nové dráze na letišti v Ruzyni

14.02.2016 12:04

Soud odmítl žalobu pražských městských částí a čtyř ústavů Akademie věd ČR kvůli plánované přistávací dráze letiště v Ruzyni. Navrhovaly zrušení aktualizace zásad územního rozvoje přijaté hlavním městem. Městské části budou zvažovat podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správního soudu a podle starosty Suchdola Petra Hejla ji nejspíš podají.

Zásady rozvoje jsou nástrojem územního plánování na úrovni kraje, mimo jiné vymezují trasy silnic, dálnic nebo železničních koridorů. Jejich aktualizaci, která se nové dráhy týká, přijalo zastupitelstvo Prahy na podzim 2014.

Žalobu podaly městské části Dolní Chabry, Ďáblice, Lysolaje, Nebušice, Satalice a Suchdol. Případná stavba dráhy letiště podle městských částí výrazně zhorší životní podmínky na jejich území, například se má výrazně zvýšit hluk. Město navíc podle nich nedostatečně posoudilo vliv staveb na životní prostředí.

"Navrhovatelé dále namítají, že proces posuzování vlivů záměru je zatížen chybami, jednotlivé výstupy jsou zpracovány chybně a v rozporu se zákonem," píše se v textu žaloby na vybudování dráhy.

Soud s jejich názorem nesouhlasil. "Na zásady územního rozvoje je třeba nahlížet jako akt, který je do značné míry ovlivněn politikou. V hierarchii aktů jsou druhý nejvyšší po politice územního rozvoje a jsou konkretizací jejího záměru," řekla dnes v odůvodněním rozsudku předsedkyně soudního senátu Ivanka Havlíková. Soud by podle ní neměl zasahovat do výkonu samosprávy obce, tedy Prahy. Městské části měly námitky podávat při projednávání zásad. "Pak jim nezbývá než je přijmout," dodala soudkyně.

Druhou žalobu podaly tyto a další městské části spolu se středočeskými obcemi na aktualizaci zásad územního rozvoje, které vymezují trasu Pražského okruhu. Tu soud začal projednávat ve středu, pokračovat bude příští týden. Odpůrci trasy okruhu a dráhy již v minulosti s žalobou uspěli, když jim dal za pravdu Nejvyšší správní soud a původní znění zásad zrušil.

Pražské Letiště Václava Havla podle odborníků potřebuje novou vzletovou a přistávací dráhu, s její výstavbou se proto dlouhodobě počítá. Současná kapacita hlavní a záložní dráhy nestačí plnit požadavky letecké dopravy. Třetí dráha by měla kopírovat tu hlavní. Po dokončení nové dráhy letiště předběžně počítá s maximální kapacitou 820 vzletů a přistání v průběhu jednoho dne.